ထိုုးမုုန် ့ (ထိုုးမုုန္ ့ (အလြယ္လုုပ္နည္း))

xxxxxx  unicode  font  xxxx

ထိုုးမုုန် ့ (အလွယ်လုုပ်နည်း)

ထိုုးမုုန် ့ကို အရင်က လုပ်တာ လက်အရမ်းညောင်းတော့ အလွယ်နည်းလုုပ်ကြည့်မယ်ဆိုုပြီး စမ်းလုုပ်ကြည့်တယ်။ အရသာကလဲ နဂိုုအတိုုင်း တူပြီးလွယ်ကူတာကြောင့် ဒီနည်းလေးနဲ ့လုုပ်ရင် မြန်ပြီး စားလိုု ့လဲကောင်းပါတယ်။ လုုပ်စားကြည့်နော်။ တချို ့ကသကြားအညိုု ကိုုသုုံးပါတယ်။ အိစံကတော့ သကြားအဖြူပဲသုုံးတယ် အရောင်ညိုုနေတာက မြေပဲကနေညိုုညိုုလေးဖြစ်သွားတာပါ။ မြေပဲ မထည့်ပဲ သီဟိုုဉ်စေ့ ကိုုပဲသုုံးရင်တော့ အဖြူရောင်လေးဖြစ်နေပါလိမ့်မယ်။

ပါဝင်သောပစ္စည်းများ
၁။ ကောက်ညှင်းမှုန် ့- ၄ ခွက်
၂။ သကြား - ၂ ခွက်ခွဲ
၃။ ရေ - ၄ ခွက်
၄။ ထောပတ် (အရည်ပျော်နေသော)- ၁ ခွက်
၅။ ဆီ - ထမင်းစားဇွန်း ၄ ဇွန်း
၆။ ထောင်းထားသောမြေပဲ - ထမင်းစားဇွန်း ၄ ဇွန်း
၇။အသေးလေးတွေတုုံးထားသော ဖရုုံယိုု -ထမင်းစားဇွန်း ၄ ဇွန်း
၈။ ခြမ်းထားသော သီဟိုုဉ်စေ့ - ထမင်းစားဇွန်း ၄ ဇွန်း
၉ ။ ပါးပါးလှီးထားသော အုုံးသီးဖတ် - ၁ ခွက်
၁၀။ ဆား -လက်ဖက်ရည်ဇွန်း လေးပုုံ တပုုံ
၁၁။ ကြော်ထားသော အုုံးသီးဖတ် - ၁ ခွက် ( အပေါ်က အုုံးသီးကြော်ဖြူးရန်အတွက်)

ပြုလုုပ်နည်း
၁။ ထိုုးမုုန် ့မွှေရန် ယောင်းမ ၂ ချောင်းကိုု ဆီစိမ်ထားပါ။ (မွှေရင် သိပ်မကပ်အောင်လိုု ့ပါ။)
၂။ ကောက်ညှင်းမှုန် ့နဲ ့ရေ ကိုု ဖျော်ပါ။ အလုုံးလေးများ မကျန်တဲ ့အထိ ခလောက်ပါ။ ပြီးလျှင် ဆား၊ သကြား၊ ဆီ၊ ထောပတ် ထမင်းစားဇွန်း လေးဇွန်း၊ မြေပဲ၊ ပါးပါးလှီးထားသောအုုံးသီးဖတ်တိုု ့ ကိုုထည့်ရျ် သကြားများ အရည်ပျော်သည်အထိ ခလောက်ပါ။
၃။ ဖျော်ထားသော ကောက်ညှင်းမှုန် ့ရည်ကိုု ထမင်းပေါင်းအိုုးထဲ ထည့်ရျ် ထမင်းချက်သလိုု ချက်ပါ။ ပထမတခေါက် ကျက်လျှင် အရည်များကျန်နေပါသည်။ ပေါင်းအိုုးရဲ ့အောက်ခြေကိုု ထမင်းကောဇွန်း ဖြင့် ကပ်နေသော အရာများကိုု အသာလေးခွာပြီး နောက်တခေါက် ပြန်ချက်ပါ။ ကျက်လျှင် ၁ နာရီခန် ့နှပ်ထားပါ။ ပုုံပါအတိုုင်း ကောက်ညှင်းများ လုုံးသွားပါလိမ့်မည်။
၄။ ထိုုးမုုန် ့လုုပ်ရန် အတွက် ဒယ်အိုုးကိုု မီးဖိုုပေါ်တင်ပြီး ထမင်းပေါင်းအိုုးထဲ မှကောက်ညှင်းလုုံးကိုု ထည့်ပါ။ ထိုု ့နောက်ဖရုုံယိုု ကိုုထည့်၊ ကျန်နေသောထောပတ်ထဲမှ သုုံးပုုံ တပုုံ (ထမင်းစားဇွန်း ၄ ဇွန်း) ကိုုထည့်ရျ်မွှေပါ။ (ယောင်းမ၂ ချောင်းကိုု အသုုံးပြုပြီး မွှေပါ။) အရမ်းကပ်လာလျှင် နောက်ထပ် ထောပတ် ထမင်းစားဇွန်း ၄ ဇွန်းကိုု ထည့် မွှေပါ။ မွှေရင်းဖြင့် ထပ်ကပ်လာလျှင် ကျန်နေသော ထောပတ် အကုုန်ထည့်ပြီး မွှေပါ။
၅။ အဖြူပစ်ပစ် အရောင်မရှိတော့ပဲ ကြည်လာသောအရောင်ပြောင်းလာလျှင် မီးဖိုပေါ်မှ ချရျ် ဆီသုုတ်ထားသော ဘန်းထဲထည့်အအေးခံပါ။
၆။ အေးလျှင် ကြိုုက်နှစ်သက်ရာ အရွယ်အစားတုုံးရျ် အပေါ်က အုုံးသီးကြော်ဖတ် ဖြူးပြီး သုုံးဆောင်နိုုင်ပါသည်။

(၁ခွက် =240 ml = ရိုုးရိုုးကော်ဖီခွက် ၁ ခွက် = ထမင်းစားဇွန်း ၁၆ ဇွန်း)
( ထမင်းစားဇွန်း ၁ ဇွန်း = 1 tablespoon= 15ml)
(လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၁ ဇွန်း = 1 teaspoon= 5 ml)

xxxxx   zawgyi  font   xxxx


ထိုုးမုုန္ ့ (အလြယ္လုုပ္နည္း)

ထိုုးမုုန္ ့ကို အ၇င္က လုပ္တာ လက္အ၇မ္းေညာင္းေတာ့ အလြယ္နည္းလုုပ္ျကည့္မယ္ဆိုုျပီး စမ္းလုုပ္ျကည့္တယ္။ အ၇သာကလဲ နဂိုုအတိုုင္း တူျပီးလြယ္ကူတာေျကာင့္ ဒီနည္းေလးနဲ ့လုုပ္ရင္ ျမန္ျပီး စားလိုု ့လဲေကာင္းပါတယ္။ လုုပ္စားျကည့္ေနာ္။ တခ်ိဳ ့ကသျကားအညိုု ကိုုသုုံးပါတယ္။ အိစံကေတာ့ သျကားအျဖဴပဲသုုံးတယ္ အေ၇ာင္ညိုုေနတာက ေျမပဲကေနညိုုညိုုေလးျဖစ္သြားတာပါ။ ေျမပဲ မထည့္ပဲ သီဟိုုဥ္ေစ့ ကိုုပဲသုုံးရင္ေတာ့ အျဖဴေ၇ာင္ေလးျဖစ္ေနပါလိမ့္မယ္။

ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
၁။ ေကာက္ညွင္းမွဳန္ ့- ၄ ခြက္
၂။ သျကား - ၂ ခြက္ခြဲ
၃။ ေရ - ၄ ခြက္
၄။ ေထာပတ္ (အရည္ေပ်ာ္ေနေသာ)- ၁ ခြက္
၅။ ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၄ ဇြန္း
၆။ ေထာင္းထားေသာေျမပဲ - ထမင္းစားဇြန္း ၄ ဇြန္း
၇။အေသးေလးေတြတုုံးထားေသာ ဖ၇ံုုယိုု -ထမင္းစားဇြန္း ၄ ဇြန္း
၈။ ျခမ္းထားေသာ သီဟိုုဥ္ေစ့ - ထမင္းစားဇြန္း ၄ ဇြန္း
၉ ။ ပါးပါးလွီးထားေသာ အုုံးသီးဖတ္ - ၁ ခြက္
၁၀။ ဆား -လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပုုံ တပုုံ
၁၁။ ေျကာ္ထားေသာ အုုံးသီးဖတ္ - ၁ ခြက္ ( အေပၚက အုုံးသီးေျကာ္ျဖဴးရန္အတြက္)

ျပဳလုုပ္နည္း
၁။ ထိုုးမုုန္ ့ေမြွရန္ ေယာင္းမ ၂ ေခ်ာင္းကိုု ဆီစိမ္ထားပါ။ (ေမြွ၇င္ သိပ္မကပ္ေအာင္လိုု ့ပါ။)
၂။ ေကာက္ညွင္းမွဳန္ ့နဲ ့ေ၇ ကိုု ေဖ်ာ္ပါ။ အလုုံးေလးမ်ား မက်န္တဲ ့အထိ ခေလာက္ပါ။ ျပီးလွ်င္ ဆား၊ သျကား၊ ဆီ၊ ေထာပတ္ ထမင္းစားဇြန္း ေလးဇြန္း၊ ေျမပဲ၊ ပါးပါးလွီးထားေသာအုုံးသီးဖတ္တိုု ့ ကိုုထည့္ရ်္ သျကားမ်ား အ၇ည္ေပ်ာ္သည္အထိ ခေလာက္ပါ။
၃။ ေဖ်ာ္ထားေသာ ေကာက္ညွင္းမွဳန္ ့၇ည္ကိုု ထမင္းေပါင္းအိုုးထဲ ထည့္ရ်္ ထမင္းခ်က္သလိုု ခ်က္ပါ။ ပထမတေခါက္ က်က္လွ်င္ အ၇ည္မ်ားက်န္ေနပါသည္။ ေပါင္းအိုုးရဲ ့ေအာက္ေျခကိုု ထမင္းေကာဇြန္း ျဖင့္ ကပ္ေနေသာ အ၇ာမ်ားကိုု အသာေလးခြာျပီး ေနာက္တေခါက္ ျပန္ခ်က္ပါ။ က်က္လွ်င္ ၁ နာ၇ီခန္ ့နွပ္ထားပါ။ ပုုံပါအတိုုင္း ေကာက္ညွင္းမ်ား လုုံးသြားပါလိမ့္မည္။
၄။ ထိုုးမုုန္ ့လုုပ္ရန္ အတြက္ ဒယ္အိုုးကိုု မီးဖိုုေပၚတင္ျပီး ထမင္းေပါင္းအိုုးထဲ မွေကာက္ညွင္းလုုံးကိုု ထည့္ပါ။ ထိုု ့ေနာက္ဖရုုံယိုု ကိုုထည့္၊ က်န္ေနေသာေထာပတ္ထဲမွ သုုံးပုုံ တပုုံ (ထမင္းစားဇြန္း ၄ ဇြန္း) ကိုုထည့္ရ်္ေမြွပါ။ (ေယာင္းမ၂ ေခ်ာင္းကိုု အသုုံးျပဳျပီး ေမြွပါ။) အ၇မ္းကပ္လာလွ်င္ ေနာက္ထပ္ ေထာပတ္ ထမင္းစားဇြန္း ၄ ဇြန္းကိုု ထည့္ ေမြွပါ။ ေမြွ၇င္းျဖင့္ ထပ္ကပ္လာလွ်င္ က်န္ေနေသာ ေထာပတ္ အကုုန္ထည့္ျပီး ေမြွပါ။
၅။ အျဖဴပစ္ပစ္ အေ၇ာင္မရွိေတာ့ပဲ ျကည္လာေသာအေ၇ာင္ေျပာင္းလာလွ်င္ မီးဖိဳေပၚမွ ခ်ရ်္ ဆီသုုတ္ထားေသာ ဘန္းထဲထည့္အေအးခံပါ။
၆။ ေအးလွ်င္ ျကိုုက္နွစ္သက္၇ာ အ၇ြယ္အစားတုုံးရ်္ အေပၚက အုုံးသီးေျကာ္ဖတ္ ျဖဴးျပီး သုုံးေဆာင္နိုုင္ပါသည္။

(၁ခြက္ =240 ml = ရိုုးရိုုးေကာ္ဖီခြက္ ၁ ခြက္ = ထမင္းစားဇြန္း ၁၆ ဇြန္း)
( ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း = 1 tablespoon= 15ml)
(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း = 1 teaspoon= 5 ml)
Image may contain: food

Comments