မုန် ့ပျားသလက် ( သို ့) မုန် ့ပစ်သလက်မုန္ ့ပ်ားသလက္ ( သို ့) မုန္ ့ပစ္သလက္

xxxxxxxx   unicode  font   xxxxxx


မုုန် ့ပစ်စလက်ကိုု မနက်စာပဲစားစား ညနေ အစာပြေပဲစားစား အရမ်းကိုု စားလိုု ့ကောင်းပါတယ်။ နှမ်းထောင်းမွှေးမွှေးလေးနဲ ့အလွန် အရသာရှိတာပါ။ အိမ်မှာလဲ အလွယ်တကူလုုပ်စားလိုု ့ရလိုု ့လုုပ်စားကြည့်နော်။

ပါဝင်သောပစ္စည်းများ
၁။ ဆန်မှုန် ့- ၃ ခွက်
၂။ ရေ - ၄ ခွက်
၃။ တဆေး (yeast) - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၁ ဇွန်း ခွဲ
၄။ ဆား - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၁ ဇွန်း
၅။ ပဲပြုတ် - လက်တဆုုပ်စာ
၆။ ကြက်သွန်မြိတ်(ပါးပါးလှီး) - ၂ ပင် (သိုု ့) ၃ ပင်
၇။ ဆီ

နှမ်းထောင်း အတွက် - နှမ်းလက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၃ ဇွန်း နှင့် ဆား လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၁ ဇွန်း တိုု ့ကိုု ထောင်းထားပါ။

ပြုလုုပ်နည်း
၁။ ဆန်မှုန် ့၊ ရေ၊ ဆားနှင့်တဆေးတိုု ့ကိုု အရည်ဖျော်ပြီး တည သိပ်ထားပါ။ အနည်းဆုုံး ၈ နာရီခန် ့ထားပါ။(နောက်နေ ့မနက်စားရန်အတွက်)
၂။ မကပ်သော ကြက်ဥကြော်သော အရွယ် ဒယ်အုုိးကိုု သုုံးရင် ပိုု အဆင်ပြေပါတယ်။ ဒယ်အိုုး အကြီးကိုုသုုံးမည် ဆိုုရင် မုုန် ့အနှစ်ထဲ မှာ ရေလျော့ထည့်ပါ။ (မုုန် ့သားမထူမှာစိုုးလိုု ့ပါ။)
၃။ ဒယ်အိုုးထဲကိုု ဆီ အနည်းငယ် (ဆီစွတ်ရုံ) ထည့်ပြီး medium heat ဖြင့် အပူပေးပါ။ အိုုး ပူလာလျှင် တညသိပ်ထားသော မုုန် ့နှစ်ကိုု ယောက်ချိုဇွန်း ၁ ဇွန်းခွဲ ခန် ့ထည့်ပါ။ ပြီးလျှင် အပေါ်မှ ပဲပြုတ် နှင့် ကြက်သွန်မြိတ်ကိုု ဖြူး ထည့်ပါ။ (မီးအေးအေး medium heatနှင့်ပဲလုုပ်ပါ။)
၄။ မုုန် ့သား မှာအပေါက်ကလေးများဖြစ်လာလျှင် အပေါ်မှ အဖုံးအုုပ်ပြီး ၁ မိနစ် ခန် ့ထားပါ။
၅။ ထိုု ့နောက် မီးဖိုုပေါ်မှ ချရျ် နှမ်းထောင်းလေးဖြူးပြီး သုုံးဆောင်နိုုင်ပါပြီ။

(၁ ခွက် = 240ml = ရိုးရိုးကော်ဖီခွက် ၁ ခွက်)(ထမင်းစားဇွန်း = 1 tablespoon = 15 ml) ( လက်ဖက်ရည်ဇွန်း = 1 teaspoon = 5 ml)

xxxxx   zawgyi   fon   xxxxx


မုုန္ ့ပစ္စလက္ကိုု မနက္စာပဲစားစား ညေန အစာေျပပဲစားစား အ၇မ္းကိုု စားလိုု ့ေကာင္းပါတယ္။ နွမ္းေထာင္းေမြွးေမြွးေလးနဲ ့အလြန္ အ၇သာရွိတာပါ။ အိမ္မွာလဲ အလြယ္တကူလုုပ္စားလိုု ့၇လိုု ့လုုပ္စားျကည့္ေနာ္။

ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
၁။ ဆန္မွဳန္ ့- ၃ ခြက္
၂။ ေရ - ၄ ခြက္
၃။ တေဆး (yeast) - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း ခြဲ
၄။ ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
၅။ ပဲျပဳတ္ - လက္တဆုုပ္စာ
၆။ ျကက္သြန္ျမိတ္(ပါးပါးလွီး) - ၂ ပင္ (သိုု ့) ၃ ပင္
၇။ ဆီ

ႏွမ္းေထာင္း အတြက္ - နွမ္းလက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ ဇြန္း နွင့္ ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း တိုု ့ကိုု ေထာင္းထားပါ။

ျပဳလုုပ္နည္း
၁။ ဆန္မွဳန္ ့၊ ေရ၊ ဆားနွင့္တေဆးတိုု ့ကိုု အ၇ည္ေဖ်ာ္ျပီး တည သိပ္ထားပါ။ အနည္းဆုုံး ၈ နာရီခန္ ့ထားပါ။(ေနာက္ေန ့မနက္စား၇န္အတြက္)
၂။ မကပ္ေသာ ျကက္ဥေျကာ္ေသာ အ၇ြယ္ ဒယ္အုုိးကိုု သုုံးရင္ ပိုု အဆင္ေျပပါတယ္။ ဒယ္အိုုး အျကီးကိုုသုုံးမည္ ဆိုု၇င္ မုုန္ ့အနွစ္ထဲ မွာ ေ၇ေလ်ာ့ထည့္ပါ။ (မုုန္ ့သားမထူမွာစိုုးလိုု ့ပါ။)
၃။ ဒယ္အိုုးထဲကိုု ဆီ အနည္းငယ္ (ဆီစြတ္၇ဳံ) ထည့္ျပီး medium heat ျဖင့္ အပူေပးပါ။ အိုုး ပူလာလွ်င္ တညသိပ္ထားေသာ မုုန္ ့နွစ္ကိုု ေယာက္ခ်ိဳဇြန္း ၁ ဇြန္းခြဲ ခန္ ့ထည့္ပါ။ ျပီးလွ်င္ အေပၚမွ ပဲျပဳတ္ နွင့္ ျကက္သြန္ျမိတ္ကိုု ျဖဴး ထည့္ပါ။ (မီးေအးေအး medium heatနွင့္ပဲလုုပ္ပါ။)
၄။ မုုန္ ့သား မွာအေပါက္ကေလးမ်ားျဖစ္လာလွ်င္ အေပၚမွ အဖုံးအုုပ္ျပီး ၁ မိနစ္ ခန္ ့ထားပါ။
၅။ ထိုု ့ေနာက္ မီးဖိုုေပၚမွ ခ်ရ်္ နွမ္းေထာင္းေလးျဖဴးျပီး သုုံးေဆာင္နိုုင္ပါျပီ။

(၁ ခြက္ = 240ml = ရိုးရိုးေကာ္ဖီခြက္ ၁ ခြက္)(ထမင္းစားဇြန္း = 1 tablespoon = 15 ml) ( လက္ဖက္ရည္ဇြန္း = 1 teaspoon = 5 ml)
Image may contain: dessert, food and indoor

Comments