ငါးခ်ဥ္ ငါးဖယ္ခ်ဥ္ ပုဇြန္ခ်ဥ္လုပ္နည္းအစုံ (ငါးချဉ် ငါးဖယ်ချဉ် ပုဇွန်ချဉ်လုပ်နည်းအစုံ)

xxxxxx UNICODE  FONT  xxxxxxxx

ငါးချဉ် ငါးဖယ်ချဉ် ပုဇွန်ချဉ်လုပ်နည်းအစုံ ငါးချဉ် ငါးဖယ်ချဉ် ပုဇွန်ချဉ်လုပ်နည်းအစုံ
ကြိုက်ရာနည်း လုပ်စားပါ
လုပ်နည်းပြောပြကြတဲ့ အမတွေကို
ခရက်ဒစ် တဦးချင်းစီပေးထားပါတယ်
လိုရင်းမှတ်ချက်
===
ပုဇွန် အခွံချွတ်စရာ မလို/လို ကိုယ့်သဘော
ပုဇွန်ခေါင်း ချိုးလဲရ မချိုးလဲရ
===
စားတဲ့အခါကြတော့ ပုဇွန်လေးဘဲစားလို့ရတယ်
ပုဇွန်တွေပဲ ရွေးသုပ်လဲရတယ်။
ထမင်းအနှစ်လေးလဲ ထည့်သုပ်တော့
ပိုချဉ်တော့ ပိုကောင်း
===
ယမ်းစိမ်းထည့်ဖို့မလို
ထမင်း+ဆား+ပုဇွန် ပါပဲ
===
ပုဇွန် တစ်ကီလို (၆၀ သားလောက်) ကို
ဆန်တစ်ဗူးစာ ချက်ထားတဲ့ ထမင်းနဲ့
ဆား စတီးဇွန်း ၂ ဇွန်းခွဲလောက်နဲ့
ရောနယ်တာပါပဲ။
===
ထမင်းကအပူလား၊ အအေးလားဆိုတော့
အရမ်းအပူကြီးနဲ့ မလုပ်ပါဘူး။
ကိုင်သာရုံ ခပ်နွေးနွေးနဲ့လဲ ရပါတယ်။
ထမင်းကြမ်း၊ ထမင်းအေးနဲ့လဲ လုပ်လို့ရ။
===
ကြိုက်ရာ ငါးကြီး ငါးသေး ငဖယ် ပုဇွန်ထုတ် ပုဇွန်ကျော့
အချဉ်တည်နည်း အကုန်လုပ်နည်းတူတူပဲ
ငါးကြီးရင် သင့်လျှော်အောင်တုံးပေးပါ
===
ကွာတာ
ထမင်းများမလား
ငါး ပုဇွန်များမလား
အာ့ပဲ ကွာတယ်
ကုန်ကျစရိတ်မှာ
အများကြီးကွာလိမ့်မယ်
===
ရာသီဥတု အပူအအေးပေါ်မူတည်ပြီး
ရက်အတိုးအလျှော့ရှိပါတယ်။
===
သန့်သန့်ရှင်းရှင်း မကိုင်တွယ်ရင်..
အသုံးပြုတဲ့ ပစ္စည်းတွေ မသန့်ရင်..
အချဉ်မပေါက်ဘဲ မှိုတက်သွားတာ၊
ပုတ်သွားတာမျိုးဖြစ်တတ်ပါတယ်။
iodine ပါတဲ့ ဆားကို မသုံး/သုံးသုံး တူတူပါပဲ
မကွာပါ လုပ်ကြည့်ပြီးပါပြီ
===
ပုဇွန် အကောင်သေးလေးတွေက အခွံက မည်းတယ်..
အချဉ်ပေါက်သွားတာတောင်မှ အခွံက နီမသွားဘဲ..
မည်းမည်းကြီး နဲ့ စားချင်စဖွယ် မရှိဘူး..။
ပုဇွန်ချဉ် ပန်းဆီရောင်အနီရောင် ရချင်ရင်
အကောင်ကြီးကြီးကို အခွံချွှတ်ပီး သုံး
===
ဆိုးဆေးမထဲ့ပါ
အချိုမှုန့်မထဲ့ပါ
===
ကဲ စကြစို့
===
Excellent- Foods Corner
by Moe Wai
ပုဇွန်ချဉ် လုပ်နည်း
----------------------
ပုဇွန်ချဉ်လုပ်ဖို့အတွက် အခွံပါးပြီး ချိုတဲ့ white prawn ကို ဝယ်ပါတယ်။
ကျမကတော့ ပုဇွန်ခေါင်းကို အကုန်မဖြုတ်ပစ်ပဲ
ခေါင်းထိပ်က အချွန်တွေ အမျှင်တွေကို
ကတ်ကျေးနဲ့ ညှပ်ပစ်လိုက်ပါတယ်။
ပုဇွန်တွေ အားလုံး ခေါင်းထိပ် ညှပ်ပီးသွားရင်
ခဏလောက် ရေစစ်ထားလိုက်ပါတယ်။
ပုဇွန် တစ်ကီလို (၆၀ သားလောက်) ကို
ဆန်တစ်ဗူးစာ ချက်ထားတဲ့ ထမင်းနဲ့
ဆား စတီးဇွန်း ၂ ဇွန်းခွဲလောက်နဲ့ ရောနယ်တာပါပဲ။
နယ်ရင်းနဲ့ ပုဇွန်ခေါင်းထဲက ပုဇွန်ဆီတွေနဲ့
ထမင်းနဲ့ ထိတွေ့သွားတဲ့အနံ့လေးက တော်တော် မွှေးတာပါ။
ပုဇွန်လဲ မကျေရအောင် ဆုပ် ဆုပ်ပြီး နယ်ပါတယ်။
နယ်ပြီးသွားရင် သိပ်မယ့်အိုးထဲ ခပ်သိပ်သိပ်လေး ထည့်။
ကျမကတော့ ရှိတဲ့ ပလတ်စတစ်ပုလင်းထဲ ထည့်ပါတယ်။
ထည့်ပြီးပြီဆိုရင် ကျွတ်ကျွတ်အိတ်အသန့်တွေကို
အပေါ်ကနေ ထိုးသိပ်ထည့်လိုက်တာပါပဲ။
နောက် ကျွတ်ကျွတ်အိတ်တွေအပေါ်ကနေ
ပုလင်းအဝနားမှာ တခါသုံး ၀ါးတူကို
ချိုးထည့်ပြီး ဂုပ်နှိပ်လိုက်တာပါ။
နောက်နေ့လောက်ဆိုရင် နယ်ထားတဲ့
ထမင်းနဲ့ ပုဇွန်တွေကနေ အရည်လေးတွေ
စထွက်လာပါမယ်။
အဲဒီအချိန်လောက်ကျရင် ပုလင်းကို အောက်ကနေ
စကာလေး ဇလုံလေးခံပြီး မှောက်ထားလိုက်တာပါပဲ။
အရည်တွေက တစိမ့်စိမ့် ကျနေပေမယ့်
ကျွတ်ကျွတ်အိတ်တွေ ခံထားပြီး
၀ါးတူနဲ့လဲ ပိတ်ထားတာမို့ နယ်ထားတာတွေ မထွက်ကျပါဘူး။
၂ ရက်လောက်ဆို စ ချဉ်ပါပြီ။
အပြင်မှာ ၃ ရက်နဲ့အထက် ရက်ကြာကြာ ထားမိရင်
အချဉ်စူးပြီး အနံ့ကလဲ ကစော်နံ့ ပေါက်တတ်ပါတယ်။
ကျမကတော့ ၂ ရက်လောက် စချဉ်ပြီဆိုတာနဲ့
ရေခဲသေတ္တာထဲ (ရေခဲခန်း မဟုတ်) ထည့်ထားလိုက်ပါတယ်။
အအေးဓာတ်နဲ့ အချဉ်ကို ထိန်းထားတော့
ရက်ကြာလဲ ကွာလတီ မပြောင်းပါဘူး။
===
Chaw Su's Food Friends
သဘာဝ ပုဇွန်ချဉ်
သဘာဝ ပုဇွန်ချဉ် အတွက် လိုအပ်တာလေးတွေ…
1. ခေါင်းဖြုတ်ပြီး အခွံမခွါထားသော ပုဇွန်ဆိတ် – 250 g
2. ထောင်းထားသော ကြက်သွန်ဖြူ – ထမင်းစားဇွန်း ၂ ဇွန်း (သို့) ၁ ဇွန်းခွဲ
3. မပျော့လွန်း၊ မမာလွန်းသော
ချက်ထားသည့် (သို့) ပေါင်းထားသည့်
ကောက်ညင်း – ထမင်းစားဇွန်း ၂ ဇွန်း
4. ဆား – လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဝက်
ခေါင်းဖြုတ်ပြီး အခွံမခွါထားသော ပုဇွန်ဆိတ်လေးများ ကို
ရေဆေး၊ ရေစစ်ပြီးလျှင် tissue towel များဖြင့်
ဖွဖွလေးဖိကာ ရေတတ်နိုင်သမျှခြောက်အောင်လုပ်ထားပါ။
(ရေခြောက်ဖို့လိုပါတယ်။)
ပုဇွန်များရေခြောက်လျှင် ကောက်ညင်း၊ ကြက်သွန်ဖြူ နှင့်
ဆားကိုထည့်ကာ အိပြီးစေးလာအောင်
ရေဆေးပြီးခြောက်အောင်သုပ်ထားသော လက်ဖြင့်
၇ မိနစ်ခန့် ဖိဆုပ်ပြီး နာနာနယ်ပေးပါ။
(စေးစေးလေးဖြစ်ဖို့ပြောသလို နယ်ပေးဖို့ လိုပါတယ်ရှင်။)
အိပြီးစီးလာလျှင် သန့်ပြန်သော ပလတ်စတစ်ဗူးထဲ ဖိပြီးထည့်ကာ
အဖုံးလုံအောင်ဖုံးပြီး အခန်းအပူရှိန်အများဆုံးနေရာဖြစ်သော
မီးဖိုချောင်ထဲတွင် ၃ ရက်ထားပါ။ (နေပူမလှမ်းပါနှင့်။)
တစ်ရက်ပြည့်ပြီးနောက် အရောင်စပြောင်းကာ၊
အရည်အနည်းငယ် ထွက်လာပါမယ်။
၃ ရက်မြောက်နေ့မှာတော့ အနှံ့မွှေးလာတဲ့
ပုဇွန်ချဉ်လေးတွေထဲမှ ထွက်လာသော အရည်အနည်းငယ်ကို
ဇွန်းဖြင့်ဖိ၍ သွန်ပစ်ပြီး ကြိုက်နှစ်သက်သလို သုံးဆောင်နိူင်ပါပြီ။
(ချက်ချင်းမစားနိူင်သေးလျှင် အရည်သွန်ပြီးနောက်
အဖုံး ဖုံးကာ ရေခဲသေတ္တာထဲ ၅ ရက်ခန့် သိမ်းထားနိူင်ပါတယ်။)
ရာသီဥတု အပူအအေးပေါ်မူတည်ပြီး ရက်အတိုးအလျှော့ရှိပါတယ်။
===
ပုုဇွန်ချဉ်၊ငါးချဉ်လုုပ်ရအောင်
Farozah Mohamad Musa
မနီ
နိုုင်ငံခြားရောက်နေတဲ့သူတချို့
ပုုဇွန်ချဉ်ငါးချဉ်လေးများစားချင်ရင်ဝယ်လိုု့ကလဲမရ
အဲ့လူတွေအတွက်ကိုုယ်တိုုင်လဲအမြဲလုုပ်စား၊ဖြစ်လဲဖြစ်တဲ့
ပုုဇွန်ချင်ငါးချဉ်လုုပ်နည်းလေးမျှဝေပေးလိုုက်ပါတယ်။
ပုုဇွန်ကျော့ရရ.ထုုတ်ရရပေါ့
ပုုဇွန်ကိုုခေါင်းချိုးရေဆေးးပါ.။
ပုုဇွန်ထုုတ်ဆိုုရင်တော့မခွံခွာပါနော်။ပုုဇွန်ကျော့လေးတွေဆိုုရင်တော့မခွာပါနဲ့
ပြီးရင်ရေစင်စင်ဆေးပါ။ရေစစ်ထားပါ။
ဆာားအနေတော်နဲ့နယ်ပါမယ်။ပြီးရင်တညသိတ်ထားပါ။
ညထဲကဆန်ကြမ်းကိုုထမင်းခပ်မာမာလေးချက်ထားပါနော်၊
မနက်ကျရင်ဆားနယ်ထားတဲ့ပုုဇွန်ကိုုရေနဲ့တခါလောက်ဆေးလိုုက်ပါ။
ပြီးရင်ညကချက်ထားတဲ့ထမင်းနဲ့ရောနယ်ပါနော်။
ပြီးရင်ကော်ဘူးဆိုုပိုုကောာင်းပါတယ်။အဲ့ထဲကိုုသိတ်ထည့်ပါ။
။ကြပ်ကြပ်လေးသိတ်ပါ။။ပြီးရင်လုုံအောင်ပိတ်ပြီးထားလိုုက်ပါ။။
သုုံးရက်လောက်ဆိုုချဉ်ပါပြီ။
အဲ့အခါမှာအဖုုံးဖွင့်ပြီးဘူးကိုုဇကာလေးခံလိုု့မှောက်ထားလိုုက်ပါ။
။အရည်တွေစစ်သွားအောင်လိုု့ပါ။
နေ့တဝက်လောက်မှောက်ထားလိုုက်ရင်ရပါပြီ။
ပြီးရင်တော့ဖန်ပုုလင်းဖြစ်ဖြစ်နှစ်သက်ရာဘူးနဲ့
လှယ်ထည့်ပြီးရေခဲသေတ်တာထဲထည့်သိမ်းနိုုင်ပါတယ်။
။လိုုသလောက်ယူသုုတ်စားပေါ့။နံနံပင်။ပင်စိမ်း၊ရှမ်းနံနံ၊
တမျိုးမျိုးနဲ့ကြက်သွန်ဖြူနီငရုပ်စိမ်းလေးနဲ့ဆီလေးဆမ်း။ပြီးသုုတ်။
။ထမင်းမြိန်ပါ့ရှင်။
ငါးဆိုုရင်လဲကိုုယ်လုုပ်ချင်တဲ့ငါးကိုု
လိုုသလိုုတုုံးဖြတ်ပြီးဒီနည်းအတိုုင်းပဲလုုပ်နော်။
===
Meemeetofu
မမီး
ပုဇွန်ချဉ်
ပါဝင်သောပစ္စည်းများ
1. ပုဇွန် ၁၅၀ ဂရမ်
2. ထမင်းကြမ်း ၈၀ ဂရမ်-၁၀၀ ဂရမ်
3. ဆား ၁ ၁/၂ လက်ဘက်ရည်ဇွန်း
4. ဌက်ပျောဖက် ၄ ရွက် (၁၀ x ၈ လက္မ )
5. ပလပ်စတစ် အိပ် သို့မဟုတ် wrapper
ပြုလုပ်နည်း
1. ပုဇွန်ကို အခွံချွတ်ပီး ခေါင်းဖြုတ်ပါတယ်။
2. ရေနဲ့ ၂ ပြန်လောက်ဆေးပီး ရေစစ်ပါတယ်။ ရေဆေးတဲ့ အခါ ပုဇွန်ဆီတွေ လုံးဝ ပြောင်စင်သွားရပါမယ်၊
ဆားကြမ်းနဲ့ (Kosher salt) ၂ မိနစ်လောက် နာနာ နယ်ပီးရင် စက်ထဲမှာ ညက်ပီး စီးလာအောင် ကြိတ်ပါတယ်။
3. ကြိတ်ထားတဲ့ ပုဇွန်ကို ခပ်မာမာ ချက်ထားတဲ့ ထမင်းကြမ်းနဲ့ နယ် ပေးတယ်၊
ပလပ်စတစ်အိပ် အသစ်ထဲ လေမခိုအောင် ဖိသိပ်ထည့်ပီး သွားကြားထိုးတံနဲ့ အိပ်ကို အပေါက်ဖောက်ပေးထားတယ်။
ပလပ်စတစ်အိပ်ရဲ့ အပြင်ဘက်ကနေ ငှက်ပျောဖက်နဲ့ ၃-၄ ထပ်လောက် တင်းတင်းကြပ်ကြပ်ထုတ်ပီး နှီး
သို့မဟုတ် သားရည်ပင်နဲ့ တင်းတင်းကြပ်ကြပ် စီးပါတယ်၊
4. ပုဇွန်ထုတ်ကို လေးတဲ့ အရာနဲ့ဖိထားလိုက်တယ်၊ နွေးပီး ခြောက်သွေ့ သန့်ရှင်းတဲ့နေရာမှာ ထားတယ်၊
အချဉ်ပေါက်လာတဲ့ အခါ ထမင်းတွေ ကြေသွားပီး အရည် ထွက်လာတယ်၊
ဖိထားတာကြောင့် ရေတွေ စစ်ထွက်သွားတော့ မာမာလေးဖြစ်လာမယ်၊
5. အခန်း အပူချိန် ၈၀ ကနေ ၉၀ ံ F ရှိရင် ၃ ရက်လောက်ဆိုအချဉ်ပေါက်ပါပီ၊
ချက်ခြင်း မစားသေးရင် အချဉ်စူးမသွားအောင် ရေခဲသေတ္တာထဲ ထည့် သိမ်းပါ။
သိစေချင်တာလေးတွေ…
သန့်သန့်ရှင်းရှင်း မကိုင်တွယ်ရင်..
အသုံးပြုတဲ့ ပစ္စည်းတွေ မသန့်ရင်..
အချဉ်မပေါက်ဘဲ မှိုတက်သွားတာ၊
ပုတ်သွားတာမျိုးဖြစ်တတ်ပါတယ်။
iodine ပါတဲ့ ဆားကို မသုံးရပါ။
မမီးတို့ဆီက ပုဇွန် အကောင်သေးလေးတွေက အခွံက မည်းတယ်..
အချဉ်ပေါက်သွားတာတောင်မှ အခွံက နီမသွားဘဲ..
မည်းမည်းကြီး နဲ့ စားချင်စဖွယ် မရှိဘူး..။
အဲဒါကြောင့် မမီး ပုဇွန် အကောင်ကြီးကြီးကို အခွံချွှတ်ပီး သုံးထားတယ်
===
Yadana Cooking
ပုဇွန်ချဉ်ကြော်
ပါဝင်ပစ္စည်း
၁.ပုဇွန်ချဉ်
၂.ကြက်သွန်နီ ပါးပါးလှီးထားပါ.
၃.ကြက်သွန်ဖြူ ထောင်းထားပါ.
၄.အချိုမှုန့်. ငံပြာရည်.ဆီ.ငရုတ်နှစ်.ဆနွင်း
၅.ငရုတ်သီးစိမ်း. နံနံပင်
ပုဇွန်ချဉ် ကိုရေဆေးစစ်ထားပါ.
ဒယ်အိုး ထဲကိုဆီထည့်ပူလာလျှင်ကြက်သွန်နီဆနွင်းထည့်ကြော်ပါ
.ကြက်သွန်ဖြူ ထည့်ပြီးလိပ်အောင်ဆီသတ်ပါ.
ငရုတ်နှစ်ထည့်ပါ.ပုဇွန်ချဉ် ထည့်ပြီး
အချိုမှုန့်ငံပြာရည်အနည်းငယ်ထည့်ပါ.
ငရုတ်သီးစိမ်းထည့်ပါ.အရသာစိတ်ကြိုက်ဖြစ်လျှင်
နံနံပင်အုပ်ပါ.
အရသာရှိစွာသုံးဆောင်နိိုင်ပါပြီ

ငါးခ်ဥ္ ငါးဖယ္ခ်ဥ္ ပုဇြန္ခ်ဥ္လုပ္နည္းအစုံ
ၾကိဳက္ရာနည္း လုပ္စားပါ
လုပ္နည္းေျပာျပၾကတဲ့ အမေတြကို
ခရက္ဒစ္ တဦးခ်င္းစီေပးထားပါတယ္
လိုရင္းမွတ္ခ်က္
===
ပုဇြန္ အခြံခ်ြတ္စရာ မလို/လို ကိုယ့္သေဘာ
ပုဇြန္ေခါင္း ခ်ိဳးလဲရ မခ်ိဳးလဲရ
===
စားတဲ့အခါၾကေတာ့ ပုဇြန္ေလးဘဲစားလို႕ရတယ္
ပုဇြန္ေတြပဲ ေရြးသုပ္လဲရတယ္။
ထမင္းအႏွစ္ေလးလဲ ထည့္သုပ္ေတာ့
ပိုခ်ဥ္ေတာ့ ပိုေကာင္း
===
ယမ္းစိမ္းထည့္ဖို့မလို
ထမင္း+ဆား+ပုဇြန္ ပါပဲ
===
ပုဇြန္ တစ္ကီလို (၆၀ သားေလာက္) ကို
ဆန္တစ္ဗူးစာ ခ်က္ထားတဲ့ ထမင္းနဲ႔
ဆား စတီးဇြန္း ၂ ဇြန္းခြဲေလာက္နဲ႔
ေရာနယ္တာပါပဲ။
===
ထမင္းကအပူလား၊ အေအးလားဆိုေတာ့
အရမ္းအပူႀကီးနဲ႔ မလုပ္ပါဘူး။
ကိုင္သာရံု ခပ္ေႏြးေႏြးနဲ႔လဲ ရပါတယ္။
ထမင္းၾကမ္း၊ ထမင္းေအးနဲ႔လဲ လုပ္လို႔ရ။
===
ႀကိဳက္ရာ ငါးႀကီး ငါးေသး ငဖယ္ ပုဇြန္ထုတ္ ပုဇြန္ေက်ာ့
အခ်ဥ္တည္နည္း အကုန္လုပ္နည္းတူတူပဲ
ငါးႀကီးရင္ သင့္ေလွ်ာ္ေအာင္တုံးေပးပါ
===
ကြာတာ
ထမင္းမ်ားမလား
ငါး ပုဇြန္မ်ားမလား
အာ့ပဲ ကြာတယ္
ကုန္က်စရိတ္မွာ
အမ်ားႀကီးကြာလိမ့္မယ္
===
ရာသီဥတု အပူအေအးေပၚမူတည္ၿပီး
ရက္အတိုးအေလွ်ာ့ရိွပါတယ္။
===
သန္႔သန႔္ရွင္းရွင္း မကိုင္တြယ္ရင္..
အသံုးၿပဳတဲ႔ ပစၥည္းေတြ မသန္႔ရင္..
အခ်ဥ္မေပါက္ဘဲ မိႈတက္သြားတာ၊
ပုတ္သြားတာမ်ိဳးၿဖစ္တတ္ပါတယ္။
iodine ပါတဲ႔ ဆားကို မသုံး/သုံးသုံး တူတူပါပဲ
မကြာပါ လုပ္ၾကည့္ၿပီးပါၿပီ
===
ပုဇြန္ အေကာင္ေသးေလးေတြက အခြံက မည္းတယ္..
အခ်ဥ္ေပါက္သြားတာေတာင္မွ အခြံက နီမသြားဘဲ..
မည္းမည္းႀကီး နဲ႔ စားခ်င္စဖြယ္ မရိွဘူး..။
ပုဇြန္ခ်ဥ္ ပန္းဆီေရာင္အနီေရာင္ ရခ်င္ရင္
အေကာင္ႀကီးႀကီးကို အခြံခၽႊတ္ပီး သံုး
===
ဆိုးေဆးမထ့ဲပါ
အခိ်ဳမႈန္႔မထ့ဲပါ
===
ကဲ စၾကစို႔
===
Excellent- Foods Corner
by Moe Wai
ပုဇြန္ခ်ဥ္ လုပ္နည္း
----------------------
ပုဇြန္ခ်ဥ္လုပ္ဖို႔အတြက္ အခြံပါးၿပီး ခ်ိဳတဲ့ white prawn ကို ၀ယ္ပါတယ္။
က်မကေတာ့ ပုဇြန္ေခါင္းကို အကုန္မျဖဳတ္ပစ္ပဲ
ေခါင္းထိပ္က အခၽြန္ေတြ အမွ်င္ေတြကို
ကတ္ေက်းနဲ႔ ညႇပ္ပစ္လိုက္ပါတယ္။
ပုဇြန္ေတြ အားလံုး ေခါင္းထိပ္ ညႇပ္ပီးသြားရင္
ခဏေလာက္ ေရစစ္ထားလိုက္ပါတယ္။
ပုဇြန္ တစ္ကီလို (၆၀ သားေလာက္) ကို
ဆန္တစ္ဗူးစာ ခ်က္ထားတဲ့ ထမင္းနဲ႔
ဆား စတီးဇြန္း ၂ ဇြန္းခြဲေလာက္နဲ႔ ေရာနယ္တာပါပဲ။
နယ္ရင္းနဲ႔ ပုဇြန္ေခါင္းထဲက ပုဇြန္ဆီေတြနဲ႔
ထမင္းနဲ႔ ထိေတြ႔သြားတဲ့အနံ႔ေလးက ေတာ္ေတာ္ ေမႊးတာပါ။
ပုဇြန္လဲ မေက်ရေအာင္ ဆုပ္ ဆုပ္ၿပီး နယ္ပါတယ္။
နယ္ၿပီးသြားရင္ သိပ္မယ့္အိုးထဲ ခပ္သိပ္သိပ္ေလး ထည့္။
က်မကေတာ့ ရွိတဲ့ ပလတ္စတစ္ပုလင္းထဲ ထည့္ပါတယ္။
ထည့္ၿပီးၿပီဆိုရင္ ကၽြတ္ကၽြတ္အိတ္အသန္႔ေတြကို
အေပၚကေန ထိုးသိပ္ထည့္လိုက္တာပါပဲ။
ေနာက္ ကၽြတ္ကၽြတ္အိတ္ေတြအေပၚကေန
ပုလင္းအ၀နားမွာ တခါသံုး ၀ါးတူကို
ခ်ိဳးထည့္ၿပီး ဂုပ္ႏွိပ္လိုက္တာပါ။
ေနာက္ေန႔ေလာက္ဆိုရင္ နယ္ထားတဲ့
ထမင္းနဲ႔ ပုဇြန္ေတြကေန အရည္ေလးေတြ
စထြက္လာပါမယ္။
အဲဒီအခ်ိန္ေလာက္က်ရင္ ပုလင္းကို ေအာက္ကေန
စကာေလး ဇလံုေလးခံၿပီး ေမွာက္ထားလိုက္တာပါပဲ။
အရည္ေတြက တစိမ့္စိမ့္ က်ေနေပမယ့္
ကၽြတ္ကၽြတ္အိတ္ေတြ ခံထားၿပီး
၀ါးတူနဲ႔လဲ ပိတ္ထားတာမို႔ နယ္ထားတာေတြ မထြက္က်ပါဘူး။
၂ ရက္ေလာက္ဆို စ ခ်ဥ္ပါၿပီ။
အျပင္မွာ ၃ ရက္နဲ႔အထက္ ရက္ၾကာၾကာ ထားမိရင္
အခ်ဥ္စူးၿပီး အနံ႔ကလဲ ကေစာ္နံ႔ ေပါက္တတ္ပါတယ္။
က်မကေတာ့ ၂ ရက္ေလာက္ စခ်ဥ္ၿပီဆိုတာနဲ႔
ေရခဲေသတၱာထဲ (ေရခဲခန္း မဟုတ္) ထည့္ထားလိုက္ပါတယ္။
အေအးဓာတ္နဲ႔ အခ်ဥ္ကို ထိန္းထားေတာ့
ရက္ၾကာလဲ ကြာလတီ မေျပာင္းပါဘူး။
===
Chaw Su's Food Friends
သဘာဝ ပုဇြန္ခ်ဥ္
သဘာဝ ပုဇြန္ခ်ဥ္ အတြက္ လိုအပ္တာေလးေတြ…
1. ေခါင္းျဖဳတ္ၿပီး အခြံမခြါထားေသာ ပုဇြန္ဆိတ္ – 250 g
2. ေထာင္းထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ – ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း (သို႕) ၁ ဇြန္းခြဲ
3. မေပ်ာ့လြန္း၊ မမာလြန္းေသာ
ခ်က္ထားသည့္ (သို႕) ေပါင္းထားသည့္
ေကာက္ညင္း – ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း
4. ဆား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
ေခါင္းျဖဳတ္ၿပီး အခြံမခြါထားေသာ ပုဇြန္ဆိတ္ေလးမ်ား ကို
ေရေဆး၊ ေရစစ္ၿပီးလွ်င္ tissue towel မ်ားျဖင့္
ဖြဖြေလးဖိကာ ေရတတ္ႏိုင္သမွ်ေျခာက္ေအာင္လုပ္ထားပါ။
(ေရေျခာက္ဖို႕လိုပါတယ္။)
ပုဇြန္မ်ားေရေျခာက္လွ်င္ ေကာက္ညင္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ နွင့္
ဆားကိုထည့္ကာ အိၿပီးေစးလာေအာင္
ေရေဆးၿပီးေျခာက္ေအာင္သုပ္ထားေသာ လက္ျဖင့္
၇ မိနစ္ခန္႔ ဖိဆုပ္ၿပီး နာနာနယ္ေပးပါ။
(ေစးေစးေလးျဖစ္ဖို႕ေျပာသလို နယ္ေပးဖို႕ လိုပါတယ္ရွင္။)
အိၿပီးစီးလာလွ်င္ သန္႕ျပန္ေသာ ပလတ္စတစ္ဗူးထဲ ဖိၿပီးထည့္ကာ
အဖံုးလံုေအာင္ဖံုးၿပီး အခန္းအပူရိွန္အမ်ားဆံုးေနရာျဖစ္ေသာ
မီးဖိုေခ်ာင္ထဲတြင္ ၃ ရက္ထားပါ။ (ေနပူမလွမ္းပါနွင့္။)
တစ္ရက္ျပည့္ၿပီးေနာက္ အေရာင္စေျပာင္းကာ၊
အရည္အနည္းငယ္ ထြက္လာပါမယ္။
၃ ရက္ေျမာက္ေန႕မွာေတာ့ အနွံ႕ေမႊးလာတဲ့
ပုဇြန္ခ်ဥ္ေလးေတြထဲမွ ထြက္လာေသာ အရည္အနည္းငယ္ကို
ဇြန္းျဖင့္ဖိ၍ သြန္ပစ္ၿပီး ၾကိဳက္နွစ္သက္သလို သံုးေဆာင္ႏိူင္ပါၿပီ။
(ခ်က္ခ်င္းမစားႏိူင္ေသးလွ်င္ အရည္သြန္ၿပီးေနာက္
အဖံုး ဖံုးကာ ေရခဲေသတၱာထဲ ၅ ရက္ခန္႕ သိမ္းထားႏိူင္ပါတယ္။)
ရာသီဥတု အပူအေအးေပၚမူတည္ၿပီး ရက္အတိုးအေလွ်ာ့ရိွပါတယ္။
===
ပုုဇြန္ခ်ဥ္၊ငါးခ်ဥ္လုုပ္ရေအာင္
Farozah Mohamad Musa
မနီ
နိုုင္ငံျခားေရာက္ေနတဲ့သူတခ်ိဳ႔
ပုုဇြန္ခ်ဥ္ငါးခ်ဥ္ေလးမ်ားစားခ်င္ရင္၀ယ္လိုု႔ကလဲမရ
အဲ့လူေတြအတြက္ကိုုယ္တိုုင္လဲအျမဲလုုပ္စား၊ျဖစ္လဲျဖစ္တဲ့
ပုုဇြန္ခ်င္ငါးခ်ဥ္လုုပ္နည္းေလးမ်ွေ၀ေပးလိုုက္ပါတယ္။
ပုုဇြန္ေက်ာ့ရရ.ထုုတ္ရရေပါ့
ပုုဇြန္ကိုုေခါင္းခ်ိဳးေရေဆးးပါ.။
ပုုဇြန္ထုုတ္ဆိုုရင္ေတာ့မခြံခြာပါေနာ္။ပုုဇြန္ေက်ာ့ေလးေတြဆိုုရင္ေတာ့မခြာပါနဲ့
ျပီးရင္ေရစင္စင္ေဆးပါ။ေရစစ္ထားပါ။
ဆာားအေနေတာ္နဲ့နယ္ပါမယ္။ျပီးရင္တညသိတ္ထားပါ။
ညထဲကဆန္ျကမ္းကိုုထမင္းခပ္မာမာေလးခ်က္ထားပါေနာ္၊
မနက္က်ရင္ဆားနယ္ထားတဲ့ပုုဇြန္ကိုုေရနဲ့တခါေလာက္ေဆးလိုုက္ပါ။
ျပီးရင္ညကခ်က္ထားတဲ့ထမင္းနဲ့ေရာနယ္ပါေနာ္။
ျပီးရင္ေကာ္ဘူးဆိုုပိုုေကာာင္းပါတယ္။အဲ့ထဲကိုုသိတ္ထည့္ပါ။
။ျကပ္ျကပ္ေလးသိတ္ပါ။။ျပီးရင္လံုုေအာင္ပိတ္ျပီးထားလိုုက္ပါ။။
သံုုးရက္ေလာက္ဆိုုခ်ဥ္ပါျပီ။
အဲ့အခါမွာအဖံုုးဖြင့္ျပီးဘူးကိုုဇကာေလးခံလိုု႔ေမွာက္ထားလိုုက္ပါ။
။အရည္ေတြစစ္သြားေအာင္လိုု႔ပါ။
ေန့တ၀က္ေလာက္ေမွာက္ထားလိုုက္ရင္ရပါျပီ။
ျပီးရင္ေတာ့ဖန္ပုုလင္းျဖစ္ျဖစ္နွစ္သက္ရာဘူးနဲ့
လွယ္ထည့္ျပီးေရခဲေသတ္တာထဲထည့္သိမ္းနိုုင္ပါတယ္။
။လိုုသေလာက္ယူသုုတ္စားေပါ့။နံနံပင္။ပင္စိမ္း၊ရွမ္းနံနံ၊
တမ်ိဳးမ်ိဳးနဲ့ျကက္သြန္ျဖူနီငရဳပ္စိမ္းေလးနဲ့ဆီေလးဆမ္း။ျပီးသုုတ္။
။ထမင္းျမိန္ပါ့ရွင္။
ငါးဆိုုရင္လဲကိုုယ္လုုပ္ခ်င္တဲ့ငါးကိုု
လိုုသလိုုတံုုးျဖတ္ျပီးဒီနည္းအတိုုင္းပဲလုုပ္ေနာ္။
===
Meemeetofu
မမီး
ပုဇြန္ခ်ဥ္
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
1. ပုဇြန္ ၁၅၀ ဂရမ္
2. ထမင္းႀကမ္း ၈၀ ဂရမ္-၁၀၀ ဂရမ္
3. ဆား ၁ ၁/၂ လက္ဘက္ရည္ဇြန္း
4. ဌက္ေပ်ာဖက္ ၄ ရြက္ (၁၀ x ၈ လကၼ )
5. ပလပ္စတစ္ အိပ္ သို႔မဟုတ္ wrapper
ၿပဳလုပ္နည္း
1. ပုဇြန္ကို အခြံခၽြတ္ပီး ေခါင္းၿဖဳတ္ပါတယ္။
2. ေရနဲ႔ ၂ ၿပန္ေလာက္ေဆးပီး ေရစစ္ပါတယ္။ ေရေဆးတဲ႔ အခါ ပုဇြန္ဆီေတြ လံုး၀ ေၿပာင္စင္သြားရပါမယ္၊
ဆားႀကမ္းနဲ႔ (Kosher salt) ၂ မိနစ္ေလာက္ နာနာ နယ္ပီးရင္ စက္ထဲမွာ ညက္ပီး စီးလာေအာင္ ႀကိတ္ပါတယ္။
3. ႀကိတ္ထားတဲ႔ ပုဇြန္ကို ခပ္မာမာ ခ်က္ထားတဲ႔ ထမင္းႀကမ္းနဲ႔ နယ္ ေပးတယ္၊
ပလပ္စတစ္အိပ္ အသစ္ထဲ ေလမခိုေအာင္ ဖိသိပ္ထည္႔ပီး သြားႀကားထိုးတံနဲ႔ အိပ္ကို အေပါက္ေဖာက္ေပးထားတယ္။
ပလပ္စတစ္အိပ္ရဲ႔ အၿပင္ဘက္ကေန ငွက္ေပ်ာဖက္နဲ႔ ၃-၄ ထပ္ေလာက္ တင္းတင္းႀကပ္ႀကပ္ထုတ္ပီး နွီး
သို႔မဟုတ္ သားရည္ပင္နဲ႔ တင္းတင္းႀကပ္ႀကပ္ စီးပါတယ္၊
4. ပုဇြန္ထုတ္ကို ေလးတဲ႔ အရာနဲ႔ဖိထားလိုက္တယ္၊ ေႏြးပီး ေၿခာက္ေသြ႔ သန္႔ရွင္းတဲ႔ေနရာမွာ ထားတယ္၊
အခ်ဥ္ေပါက္လာတဲ႔ အခါ ထမင္းေတြ ေႀကသြားပီး အရည္ ထြက္လာတယ္၊
ဖိထားတာေႀကာင္႔ ေရေတြ စစ္ထြက္သြားေတာ႔ မာမာေလးၿဖစ္လာမယ္၊
5. အခန္း အပူခ်ိန္ ၈၀ ကေန ၉၀ ံ F ရိွရင္ ၃ ရက္ေလာက္ဆိုအခ်ဥ္ေပါက္ပါပီ၊
ခ်က္ၿခင္း မစားေသးရင္ အခ်ဥ္စူးမသြားေအာင္ ေ၇ခဲေသတၱာထဲ ထည္႔ သိမ္းပါ။
သိေစခ်င္တာေလးေတြ…
သန္႔သန႔္ရွင္းရွင္း မကိုင္တြယ္ရင္..
အသံုးၿပဳတဲ႔ ပစၥည္းေတြ မသန္႔ရင္..
အခ်ဥ္မေပါက္ဘဲ မိႈတက္သြားတာ၊
ပုတ္သြားတာမ်ိဳးၿဖစ္တတ္ပါတယ္။
iodine ပါတဲ႔ ဆားကို မသံုးရပါ။
မမီးတို႔ဆီက ပုဇြန္ အေကာင္ေသးေလးေတြက အခြံက မည္းတယ္..
အခ်ဥ္ေပါက္သြားတာေတာင္မွ အခြံက နီမသြားဘဲ..
မည္းမည္းႀကီး နဲ႔ စားခ်င္စဖြယ္ မရိွဘူး..။
အဲဒါေႀကာင္႔ မမီး ပုဇြန္ အေကာင္ႀကီးႀကီးကို အခြံခၽႊတ္ပီး သံုးထားတယ္
===
Yadana Cooking
ပုဇြန္ခ်ဥ္ေၾကာ္
ပါ၀င္ပစၥည္း
၁.ပုဇြန္ခ်ဥ္
၂.ၾကက္သြန္နီ ပါးပါးလွီးထားပါ.
၃.ၾကက္သြန္ျဖဴ ေထာင္းထားပါ.
၄.အခ်ိဳမႈန္႔. ငံျပာ၇ည္.ဆီ.င၇ုတ္ႏွစ္.ဆႏြင္း
၅.င၇ုတ္သီးစိမ္း. နံနံပင္
ပုဇြန္ခ်ဥ္ ကိုေ၇ေဆးစစ္ထားပါ.
ဒယ္အိုး ထဲကိုဆီထည့္ပူလာလ်ွင္ၾကက္သြန္နီဆႏြင္းထည့္ေၾကာ္ပါ
.ၾကက္သြန္ျဖဴ ထည့္ၿပီးလိပ္ေအာင္ဆီသတ္ပါ.
င၇ုတ္ႏွစ္ထည့္ပါ.ပုဇြန္ခ်ဥ္ ထည့္ၿပီး
အခ်ိဳမႈန္႔ငံျပာ၇ည္အနည္းငယ္ထည့္ပါ.
င၇ုတ္သီးစိမ္းထည့္ပါ.အ၇သာစိတ္ႀကိဳက္ျဖစ္လ်ွင္
နံနံပင္အုပ္ပါ.
အ၇သာ၇ိွစြာသံုးေဆာင္ႏိုိင္ပါၿပီ
Image may contain: food

Comments