(စပျစ်ဝိုင် ပြုလုပ်နည်း)စပ်စ္ဝိုင္ ျပဳလုပ္နည္း



ျ UNICODE FONT ဖင့္ ဖတ္ရန္.... ညတိုင်း အိပ်ခါနီးမှာ တစ်ခွက်လောက် သောက်ပေးခြင်းဖြင့် သွားကျန်းမာရေးအတွက် သင့်တော်ခြင်း၊ ကောင်းမွန်စွာ အိပ်စက်နိုင်ခြင်း၊ လန်းလန်းဆန်းဆန်း နိုးထနိုင်ခြင်း စသည်ဖြင့် ကောင်းကျိုးများစွာ ရရှိနိုင်ပါတယ်။ စပျစ်ဝိုင်ကို ၀ယ်သောက်မယ်ဆိုရင်တော့ ဘယ်လိုတွေ ပြုလုပ်ထားလဲ ဘာတွေ ပါလဲ မသိနိုင်တာကြောင့် အိမ်မှာပဲ စပျစ်ဝိုင်ပြုလုပ်နိုင်မဲ့ လွယ်ကူတဲ့ နည်းလမ်းကို ဖော်ပြပေးလိုက်ပါတယ်။ 

လိုအပ်သောပစ္စည်းများ
သကြား
ဆေး (Yeast) တစ်ဇွန်း (ထမင်းစားဇွန်း)စပျစ်သီး
ဖန်ပုလင်း
သစ်သားဇွန်း
ပြုလုပ်ပုံ အဆင့်ဆင့်
- စပျစ်သီးများကို ရေစင်အောင် ဆေးပြီးနောက် blender ဖျော်စက်ဖြင့် ထည့်ကြိတ်ပါ။
- သကြားနှင့် ရေနွေးကို သမအောင် မွှေပြီးပါ။ ထို့နောက် Yeast တစ်ဇွန်း ထည့်ပြီးနောက် ဇွန်းဖြင့် မွှေပါ။
- နောက်ဆုံးမှာတော့ သကြားနှင့် Yeast ရောထားသော အရည်ထဲသို့ စပျစ်သီးကြိတ်ထားသည်များကို ထည့်ပြီး မွှေပါ။
- အဖုံးလုံသော အိုးထဲသို့ ထည့်၍ ရက်ပေါင်း ၂၀ ကျော် သိုလှော်ထားပါ။ အေးသော နေရာတွင်လည်း မထားရ။ ပူသော နေရာတွင်လည်း မထားရပါ။ သာမန် အခန်းအပူချိန်က အကောင်းဆုံးပဲ ဖြစ်ပါတယ်။
- ရက်ပေါင်း ၂၀ ကျော် ကြာပြီးတဲ့ နောက်မှာတော့ အပေါ်အလွှာ (စပျစ်သီး အဖတ်များ) ကို ဖယ်ထုတ်လိုက်ပြီး အရည်များကို ဇကာနှင့် စစ်၍ ပုလင်းထဲသို့ ထည့်သောက်နိုင်ပါပြီ။
အခုဆိုရင်တော့ အိမ်မှာပြုလုပ်ထားပြီး အရသာ ရှိတဲ့ စပျစ်ဝိုင် ရရှိပြီမို့ ချစ်ခင်သူများ၊ မိသားစုများနဲ့ အတူတူ သောက်နိုင်ပါပြီ။
သဘောကျ နှစ်သက်တယ်ဆိုရင်တော့ ဒီနည်းလေးကို သူငယ်ချင်းတွေကိုလည်း မျှဝေပေးလိုက်ပါဦး။


ZAWGYI FONT ျဖင့္ဖတ္ရန္ ညတိုင္း အိပ္ခါနီးမွာ တစ္ခြက္ေလာက္ ေသာက္ေပးျခင္းျဖင့္ သြားက်န္းမာေရးအတြက္ သင့္ေတာ္ျခင္း၊ ေကာင္းမြန္စြာ အိပ္စက္နိုင္ျခင္း၊ လန္းလန္းဆန္းဆန္း နိုးထနိုင္ျခင္း စသည္ျဖင့္ ေကာင္းက်ိဳးမ်ားစြာ ရရွိနိုင္ပါတယ္။ စပ်စ္ဝိုင္ကို ၀ယ္ေသာက္မယ္ဆိုရင္ေတာ့ ဘယ္လိုေတြ ျပဳလုပ္ထားလဲ ဘာေတြ ပါလဲ မသိနိုင္တာေၾကာင့္ အိမ္မွာပဲ စပ်စ္ဝိုင္ျပဳလုပ္နိုင္မဲ့ လြယ္ကူတဲ့ နည္းလမ္းကို ေဖာ္ျပေပးလိုက္ပါတယ္။ 

လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား
သၾကား
ေဆး (Yeast) တစ္ဇြန္း (ထမင္းစားဇြန္း)စပ်စ္သီး
ဖန္ပုလင္း
သစ္သားဇြန္း
ျပဳလုပ္ပုံ အဆင့္ဆင့္
- စပ်စ္သီးမ်ားကို ေရစင္ေအာင္ ေဆးၿပီးေနာက္ blender ေဖ်ာ္စက္ျဖင့္ ထည့္ႀကိတ္ပါ။
- သၾကားႏွင့္ ေရေႏြးကို သမေအာင္ ေမႊၿပီးပါ။ ထို႔ေနာက္ Yeast တစ္ဇြန္း ထည့္ၿပီးေနာက္ ဇြန္းျဖင့္ ေမႊပါ။
- ေနာက္ဆုံးမွာေတာ့ သၾကားႏွင့္ Yeast ေရာထားေသာ အရည္ထဲသို႔ စပ်စ္သီးႀကိတ္ထားသည္မ်ားကို ထည့္ၿပီး ေမႊပါ။
- အဖုံးလုံေသာ အိုးထဲသို႔ ထည့္၍ ရက္ေပါင္း ၂၀ ေက်ာ္ သိုေလွာ္ထားပါ။ ေအးေသာ ေနရာတြင္လည္း မထားရ။ ပူေသာ ေနရာတြင္လည္း မထားရပါ။ သာမန္ အခန္းအပူခ်ိန္က အေကာင္းဆုံးပဲ ျဖစ္ပါတယ္။
- ရက္ေပါင္း ၂၀ ေက်ာ္ ၾကာၿပီးတဲ့ ေနာက္မွာေတာ့ အေပၚအလႊာ (စပ်စ္သီး အဖတ္မ်ား) ကို ဖယ္ထုတ္လိုက္ၿပီး အရည္မ်ားကို ဇကာႏွင့္ စစ္၍ ပုလင္းထဲသို႔ ထည့္ေသာက္နိုင္ပါၿပီ။
အခုဆိုရင္ေတာ့ အိမ္မွာျပဳလုပ္ထားၿပီး အရသာ ရွိတဲ့ စပ်စ္ဝိုင္ ရရွိၿပီမို႔ ခ်စ္ခင္သူမ်ား၊ မိသားစုမ်ားနဲ႔ အတူတူ ေသာက္နိုင္ပါၿပီ။
သေဘာက် ႏွစ္သက္တယ္ဆိုရင္ေတာ့ ဒီနည္းေလးကို သူငယ္ခ်င္းေတြကိုလည္း မၽွေဝေပးလိုက္ပါဦး။

Comments