#ခရမ်းချဉ် စိုက်ပျိုးနည်း(#ခရမ္းခ်ဥ္ စိုက္ပ်ိဳးနည္း)

 xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx   unicode      xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

 #ခရမ်းချဉ် စိုက်ပျိုးနည်း
=================
မူရင်း⁠ဒေသ
⁠အောင်အ⁠မေရိကတိုက်၊ ပီရူး⁠နိုင်ငံ
အမျိုးအစား
ခရမ်းချဉ်ကို အရိုင်းမျိုး၊ မီးဖို⁠ချောင်သုံး Table type , Cherry type ⁠နှင့် processing type ဟူ၍ ခွဲ⁠ခြားစိုက်ပျိုး⁠လေ့ရှိပါသည်။ အရိုင်းမျိုးမှာ အချဉ်ဓာတ်ပါဝင်မှု ⁠မြင့်မား⁠ပြီး အသီးအရွယ်အစား⁠သေး⁠ခြင်း၊ အခွံပါး⁠ခြင်း⁠နှင့် အ⁠စေ့ပါဝင်မှုများ⁠ပြား⁠ခြင်း ရာသီဥတုဒဏ်( အပူချိန်⁠မြင့်မားမှု) ကို ပိုမိုခံ⁠နိုင်ရည်ရှိ⁠ခြင်း ⁠ရောဂါဒဏ်ခံ⁠နိုင်မှုရှိ⁠ခြင်း⁠ေ⁠ကြာင့် မျိုးစပ်⁠ခြင်းလုပ်ငန်းတွင် များစွာအသုံးဝင်ပါသည်။
မီဖိုး⁠ချောင်သုံး⁠နှင့် Table Type ခရမ်းချဉ်သီးများမှာ အလုံးအရွယ်အစားအသင့်အတင့်မှ ⁠ကြီးမား⁠ပြီး အ⁠စေ့ပါဝင်မှု နည်းပါးသည်။ အနည်းငယ်⁠အေး⁠သော ⁠ဒေသများတွင် ပို၍ စိုက်ပျိုး⁠ဖြစ်ထွန်းမှု အား⁠ကောင်းပါသည်။
Cherry tomato ခရမး်ချဉ်သီးတွင် အချိုဓါတ်ပါဝင်မှု ⁠မြင့်မားပါသည်။ စက်ရုံးသုံးခရမ်းချဉ်သီးမျိုးမှာ အခွံထူ အ⁠နှစ်များ⁠ပြီး အသီးရင့်မှည့်ချိန် ညီညာမှုရှီသည့်အတွက် စက်⁠ဖြင့် အလွယ်တကူရိတ်သိမ်း⁠နိုင်ပါသည်။
အပင်ပုံသဏ္ဍန်
(က) တိုင်⁠ထောင်မျိုး(Indeterminate)
အပင်⁠ကြီးထွားပုံမှာ အဖျားတွင် အညွန့်⁠နှင့် အဆုံးသတ်⁠လေ့ရှိသည်။ ပန်းခိုင်တစ်ခု⁠နှင့် တစ်ခု⁠ကြားတွင် အဆစ်(၂) ဆစ်မှ အထက်ရှိသည်။ ⁠ပြုစု⁠စောင့်⁠ရှောက်မှု⁠ကောင်းပါက တစ်⁠နှစ်ခံ⁠ပြင်အ⁠ဖြစ် စိုက်ပျိုး⁠နိုင်ပါသည်။ စိုက်ပျိုးရာတွင် တိုင်⁠ထောင်၊ တန်းပစ်၊ ⁠ကြိုးချည်၊ အတက်ဖဲ့⁠ခြင်း လုပ်ငန်းများ မှန်မှန်⁠ဆောင်ရွက်ရန် လိုအပ်ပါသည်။
(ခ) တိုင်လွတ်မျိုး( Determinate)
အပင်⁠ကြီးထွားပုံမှာ အဖျားတွင် ပန်းခိုင်⁠နှင့် အ⁠မြဲတမ်း အဆုံးသတ်⁠လေ့ရှိသည်။ ပန်းခိုင်တစ်ခု⁠နှင့်တစ်ခု⁠ကြားတွင် အဆစ်(၃) ဆစ်သာ ရှိသည်။ စက်ရုံသုံးခရမ်းချဉ်သီးအားလုံး ဤအုပ်စု⁠အောက်တွင်ပါဝင်⁠ပြီး မိုးလွတ်ကင်း⁠သော ⁠ဆောင်း⁠နှင့် ⁠ေ⁠နွဥတုတွင် စိုက်ပျိုးသည်။
စိုက်ပျိုးသည့်⁠ဒေသ
အပူပိုင်း⁠ဒေသ⁠နှင့် သမ⁠ေ⁠နွးပိုင်း⁠ဒေသတွင် ⁠ကောင်းမွန်စွာ စိုက်ပျိုး⁠ဖြစ်ထွန်းသည်။ ⁠မြန်မာ⁠နိုင်ငံအ⁠နေ⁠ဖြင့် မ⁠န္တ⁠လေးတိုင်း၊ စစ်ကိုင်းတိုင်း⁠နှင့် ရှမ်း⁠ပြည်နယ်တို့တွင် အများဆုံး စိုက်ပျိုး⁠ကြပါသည်။ သမ⁠ေ⁠နွးပိုင်းရာသီဥတုရှိသည့် ရှမ်း⁠ပြည်နယ်တွင် တစ်⁠နှစ်ပတ်လုံးစိုက်ပျိုး⁠နိုင်သည်။
⁠ေ⁠မြ⁠နှင့် ရာသီဥတု
⁠ေ⁠နွး⁠သောရာသီဥတုကို ⁠ကြိုက်⁠နှစ်သက်သည်။ နံနက်ပိုင်းအပူချိန် (၁၅) ဒီဂရီစင်တီဂရိတ်တွင် ပန်းပွင့်မှုမှာ အ⁠ကောင်းဆုံး⁠ဖြစ်သည်။ ညဘက်တွင် အလွန်⁠ေ⁠ခြာက်⁠သွေ့ပူ⁠ပြင်း⁠ပြီး အပူချိန် (၁၃) ဒီဂရီစင်တီဂရိတ်ထက် နိမ့်ကျလျှင်လည်း⁠ကောင်း၊ (၃၂) ဒီဂရီစင်တီဂရိတ်ထက် ⁠မြင့်လျှင်လည်း⁠ကောင်း၊ ခရမ်းချဉ်အပွင့်များ မျိုးမ⁠အောင်အသီးမတင်⁠ဖြစ်ရမည်။ ပူလွန်း⁠ခြင်း၊ ⁠အေးလွန်း⁠ခြင်းစသည့် လွန်ကဲ⁠သော ရာသီဥတုအ⁠ေ⁠ခြအ⁠နေမျိုးတွင် အပင်ကို ⁠သေ⁠စေ⁠နိုင်သည်။ ပျှမ်းမျှအပူချိန် (၁၈-၁၅) ဒီဂရီစင်တီဂရိတ်ရရှိလျှင် အပင်⁠ဖြစ်ထွန်းမှု အ⁠ကောင်းဆုံး ⁠ဖြစ်ပါသည်။
ခရမ်းချဉ်ကို ⁠ေ⁠မြအမျိုးအစားများစွာတွင် စိုက်ပျိုး⁠ဖြစ်ထွန်း⁠နိုင်သည်။ အသင့်⁠တော်ဆုံးမှာ ⁠နုန်း⁠ေ⁠မြ ⁠နှင့် ⁠နုန်းစနယ်⁠ေ⁠မြ ⁠ဖြစ်ပါသည်။ ⁠ရေဝပ် ⁠သော⁠ေ⁠မြကို လုံးဝ⁠ရှောင်ကျဉ်ရမည်။ ⁠ေ⁠မြအချဉ်အငံဓါတ် (၅.၅-၇.၀) တွင် အ⁠ကောင်းဆုံး⁠ဖြစ်သည်။ ⁠ေ⁠မြအချဉ်ငံဓါတ်(၅.၅) ထက် နိမ့်ကျ ပါက ထုံးထည့်၍ စိုက်ပျိုးရန် လိုအပ်ပါသည်။
အသီးပုံသဏ္ဍန်
Deep globe, Oblate, Rectangular ⁠နှင့် Plum ဟူ၍ ခွဲ⁠ခြား⁠နိုင်ပါသည်။ အသီးညှာတွင် အစိမ်းရစ်ပါ⁠သောမျိုး (Green Shoulder) ⁠နှင့် မပါ⁠သောမျိုးဟူ၍ ⁠ပေါ်လွင်စွာ ခွဲဲ⁠ခြား⁠လေ့ရှိပါသည်။ အသီးထိပ်တွင် (Pointed, Semi-pointed, Smooth ⁠နှင့် Sink) ဟူ၍ (၄) မျိုး ခွဲ⁠ခြားထားပါသည်။ အသီး⁠ရောင်အ⁠နေ⁠ဖြင့် အနီ၊ ပန်း⁠ရောင် ⁠နှင့် အဝါ ဟူ၍ အုပ်စု(၃) ခု ခွဲ⁠ဖြားထားပါသည်။
ပျိုး⁠ထောင်⁠ခြင်း
စနစ်တကျ⁠ပြု⁠ပြင်ထား⁠သော ပျိုး⁠ဘောင်တွင် တစ်တန်း⁠နှင့် တစ်တန်း (၂) လက်မ⁠ခြား စိုက်တန်းများ ⁠ေ⁠ဖြာင့်တန်းစွာစွဲ၍ တစ်⁠စေ့⁠နှင့်တစ်⁠စေ့ လက်မဝက်⁠ခြားစီ မျိုး⁠စေ့တန်းချကာ ⁠ေ⁠မြ⁠ဆွေးမှုန့်⁠ဖြင့် ခပ်ပါးပါးဖုံးအုပ်⁠ပေးရန် လိုသည်။ ⁠ပြီးလျှင် ⁠ရေဝ⁠အောင်⁠လောင်း⁠ပေး၍ ⁠ကောက်ရိုး၊ ⁠မြက်⁠ေ⁠ခြာက်၊ သက်ကယ်(သို့မဟုတ်) စပါးခွံ⁠ဖြင့် ခပ်ပါးပါးဖုံးအုပ်⁠ပေးရန် လိုသည်။ ခရမ်းချဉ်ပျိုး⁠ဘောင်တွင် ⁠ရောစပ်ရမည့် ⁠ေ⁠မြအချိုး⁠နှုန်း မှာ လယ်⁠ေ⁠မြ⁠နှစ်ဆ ⁠ေ⁠မြ⁠ဆွေးတစ်ဆ⁠နှုန်း ⁠ဖြစ်ပါသည်။ ⁠ရေ⁠လောင်း⁠ခြင်းကို နံနက်ပိုင်းတွင်သာ ⁠ဆောင်ရွက်၍ ပိုးမွှား⁠ရောဂါအ⁠ေ⁠ခြအ⁠နေကို စဉ်ဆက်မ⁠ပြတ် ⁠ကြည့်ရှုစစ်⁠ဆေး⁠ပေးရန် လိုသည်။
ရာသီလွန်အခါမဲ့ (Off-season) စိုက်ပျိုးမည်ဆိုပါက ခရမ်းချဉ်မျိုး⁠စေ့များကို( ၂.၅’×၁×၅’) အရွယ် ပျိုး⁠သေတ္တာများတွင် အသင့်⁠ရောစပ်⁠ပြီး ⁠ေ⁠မြ⁠ဆွေးများထည့်၍ အထက်⁠ဖော်⁠ပြပါ အကွာအ⁠ဝေးအတိုင်း အတန်းလိုက်တစ်⁠စေ့⁠ခြင်း စီချကာ ပျိုး⁠ထောင်ရန် လိုအပ်ပါသည်။
အပင်⁠ပေါက်⁠ပြီး (၁၀-၁၅) ရက်သား ရွက်မှန် (True Leaf) (၂) ရွက်ထွက်ချိန်တွင် (၄) လက်မ ထိပ်ဝအချင်းရှိ⁠သော ပလတ်စတစ်အိတ် သို့မဟုတ် ပျိုးခွက်များတွင် ⁠ရွေ့⁠ေ⁠ပြာင်းစိုက်ပျိုးရန် လိုအပ်ပါသည်။ အဆိုပါ ပျိုးခွက်အတွင်းရက် (၂၀-၂၅) ရက်ထားရှိကာ ထာဝရစိုက်ခင်း သို့ ⁠ရွေ့⁠ေ⁠ပြာင်းစိုက်ပျိုး⁠နိုင်ပါသည်။
ပျိုး⁠ဘောင်⁠ဖြင့် ပျိုး⁠ထောင်ထားပါက ပျိုး⁠လောင်⁠ပေါ်တွင် (၄×၂) ⁠ပေ အကွာထား၍ ပျိုး⁠ထောင်⁠ပြီး ပျိုးသက် (၃၀-၃၅) ရက်သားတွင် အစိုဓါတ် လုံ⁠လောက်⁠သော စိုက်ခင်းအတွင်းသို့ မွန်းလွဲည⁠နေပိုင်းည⁠နေခင်းများတွင် ⁠ရွေ့⁠ေ⁠ပြာင်းစိုက်ပျိုး⁠နိုင်ပါသည်။
မျိုး⁠စေ့⁠နှုန်း
တစ်ဧကမျိုး⁠စေ့ (၁၀၀) ဂရမ်⁠နှုန်း၊ အပင် (၈၀၀၀ မှ ၁၀၀၀၀) အထိဝင်ဆန့်⁠အောင် စိုက်ပျိုးရမည်။
⁠ေ⁠မြ⁠သြဇာ⁠နှုန်းထား
⁠နွား⁠ချေး၊ ⁠ေ⁠မြ⁠ဆွေး – ၈-၁၀ တန်
ယူရီးယား (၅၀) ကီလို – ၂ အိတ်
တီစူပါ (၅၀) ကီလို – ၂ အိတ်
ပိုတက်ရှိ (၅၀) ကီလို – ၃ အိတ်
⁠နွား⁠ချေး၊ တီစူပါ⁠နှင့် ပိုတက်ရှိတစ်ဝက်တို့ကို ⁠ေ⁠မြ⁠ပြု⁠ပြင်ချိန်တွင် ထည့်သွင်း၍ ကျန်⁠ေ⁠မြ⁠သြဇာများကို အပင်လှန်ချိန်၊ ပန်းစတင်ပွင့်ချိန်၊ ပထမပန်းခိုင်အသီးတင်ချိန်၊ ပထမအ⁠ကြိမ် အသီးခူးဆွတ်ချိန်⁠နှင့် ဒုတိယအ⁠ကြိမ် အသီးဆွတ်ချိန်တွင် ထပ်မံထည့်သွင်းရန် လိုအပ်ပါ သည်။
⁠ေ⁠မြ⁠ပြု⁠ပြင်နည်း
⁠ေ⁠မြအ⁠ေ⁠ခြအ⁠နေ⁠ပေါ်မူတည်၍ ထယ် (၂) စပ်မှ (၄) စပ်ထို⁠ပြီး ထွန်⁠ရေးညက်သည်အထိ (၁၆)သွား ထွန်ဝင်⁠ပေးရန်လိုအပ်ပါသည်။ ခရမ်းချဉ်အ⁠မြစ်သည် တည့်မတ်စွာ ⁠ေ⁠မြအနက် (၃) ⁠ပေခန့်အထိ ဆင်း⁠နိုင်သည့်အတွက် ထယ်⁠ရေးနက်ရန်လိုအပ်သည်။ မိုးများ⁠ဒေသတွင် ⁠ရေမဝပ်⁠စေရန် ⁠ရေ⁠နှုတ်⁠ေ⁠မြာင်းလုပ်⁠ပေးရသည်။ ထွန်⁠ရေးညက်လျှင် ⁠ကြမ်းတုံးရိုက်၍ တစ်တန်း⁠နှင့်တစ်တန်း (၃) ⁠ပေ တစ်ပင်⁠နှင့်တစ်⁠ပေ (၂) ⁠ပေ⁠ခြား စိုက်ပျိုးရပါမည်။
စိုက်ပျိုးနည်း
ပျိုးသက် (၃၀ မှ ၃၅) ရက်သား (သို့မဟုတ်) ပျိုးပင်ရွက်မှန်အဆင့် (၆-၈) ရွက်တွင် စိုက်ခင်းသို့ ⁠ရွေ့⁠ေ⁠ပြာင်းစိုက်ပျိုးသည်။ မွန်းလွဲပိုင်း ⁠နေပူရှိန်စတင်ကျဆင်းချိန်တွင် ⁠ကြိုတင်⁠ရေ⁠လောင်းထား⁠သော ပျိုးခင်းမှ ပျိုးပင်က⁠လေးများကို လက်ထိုးတူရွှင်း⁠ဖြင့် အ⁠မြစ်မထိခိုက်⁠စေရန် တူးယူ⁠ပြီး အ⁠မြစ်ကို ⁠ေ⁠ပြာင်စင်⁠အောင် ⁠ရေ⁠ဆေးရမည်။ မစိုက်ပျိုး⁠သေး⁠သော ပျိုးပင်ငယ်များကို အရိပ်⁠အောက်တွင် အ⁠မြစ်⁠ရေ⁠နှစ်ကာ ထားရှိ ရန်လိုပါသည်။
အပင်⁠ပြုစုနည်း
⁠ရွေ့⁠ေ⁠ပြာင်းစိုက်ပျိုး⁠ပြီး (၁၅) ရက်ခန့်အ⁠ကြာ အပင်လှန်ချိန်တွင် ပထမအ⁠ကြိမ် ခါးဆွ⁠ေ⁠မြ⁠တောင်⁠ေ⁠မြာက်⁠ပေး၍ ⁠ေ⁠မြ⁠သြဇာ⁠ကျွေးရန် လိုအပ်ပါ သည်။ ယင်းအချိန်တွင် မိမိစိုက်ပျိုး⁠သော မျိုးအ⁠ပေါ်မူတည်၍ တိုင်⁠ထောင်မျိုးဆိုပါက လိုအပ်⁠သော အတက်ဖဲ့⁠ပေး⁠ခြင်း၊ တိုင်⁠တောင်တန်းပစ်၊ ⁠ကြိုးချည်⁠ပေး⁠ခြင်း⁠ပြုလုပ်ရမည်။
ခရမ်းချဉ်အတက်ဖဲ့နည်းမှာ ပထမဆုံးထွက်ရှိလာ⁠သော ပန်းခိုင်⁠အောက်ရှိ အရွက်⁠ကြားမှ ⁠ပြူထွက်လာ⁠သော ⁠ဘေးတက်အား သီးကိုင်း အ⁠ဖြစ် ⁠မွေး⁠မြူချန်လှပ်ကာ ကျန်⁠အောက်ဖက်ရှိ ⁠ဘေးတက်အားလုံးကို ဖဲ့⁠ချွေ⁠ပေးရန် လိုအပ်ပါသည်။
စိုက်ပျိုးထားရှိ⁠သော ခရမ်းချဉ်ပင်အား၊ ခရမ်းချဉ်သီး ⁠စျေးကွက်အ⁠ေ⁠ခြအ⁠နေအရလည်း⁠ကောင်း၊ မျိုး⁠စေ့ထုတ်လုပ်ရန် ရည်ရွယ်ထားရှိမှုအရ လည်း⁠ကောင်း၊ အပင်ပုံသွင်း⁠ပြုစုနည်းကို ( ၃) မျိုး ခွဲ⁠ခြား⁠ဆောင်ရွက်⁠နိုင်သည်။
(က) ပင်စည်(၃) ကိုင်းထားရှိ⁠ခြင်း
တစ်ပင်⁠နှင့်တစ်ပင် (၂) ⁠ပေ⁠ခြား စိုက်ပျိုးလျှင် သင့်⁠တော်ပါသည်။ အပင်လှန်⁠ပြီး (၁၅) ရက်သားတွင် မူလပင်စည်မှ ထွက်⁠သော ပန်းခိုင် ⁠အောက်မှကပ်လျက်⁠ဘေးတက်အား ဒုတိယပင်စည်(သီးကိုင်း)အ⁠ဖြစ် ⁠မွေး⁠မြူရပါမည်။ ၎င်း⁠အောက်ရှိ ⁠ဘေးတက်များအားလုံး ဖဲ့⁠ချွေပစ် ရပါမည်။ ပထမပင်စည်မှ ဖူးပွင့်လာ⁠သော ဒုတိယပန်းခိုင်⁠အောက်ရှိ အရွက်⁠ကြားမှ ထွက်လာ⁠သော ⁠ဘေးတက်မှ ဒုတိယပင်စည် (သီးကိုင်း) မှ ထွက်⁠သော ပထမပန်းခိုင်⁠အောက်မှ ကပ်လျက်တည်ရှိသည့် အရွက်⁠ကြားမှ ထွက်လာ⁠သော⁠ဘေးတက်(၂) ခုအား သန်စွမ်း ⁠ကြီးထွားမှု ⁠နှိုင်းယှဉ်⁠လေ့လာကာ ပိုမိုသန်စွမ်းသည့် ⁠ဘေးတက်ကို တတိယပင်စည်( သီးကိုင်း) အ⁠ဖြစ် ဆက်လက် ⁠မွေး⁠မြူချန်လှပ်ထား ရှိရပါမည်။
ပင်စည်(၃) ကိုင်း⁠ပေါ်တွင် ထွက်ရှိလာ⁠သော ⁠ဘေးတက်မှန်သမျှ အားလုံး⁠ချွေပစ်⁠ခြင်းကို ပုံမန်⁠ဆောင်ရွက်⁠ပေးရန် လိုပါသည်။ ပင်စည် ( သီးကိုင်း) တစ်ခုစီ⁠ပေါ်တွင် ပန်းခိုင်(၄-၅) ခိုင်စီ ထွက်ရှိ⁠ပြီးပါက အဆိုပါ သီကိုင်း (၃) ခု စလုံးအား ⁠ခေါင်ညွန့်⁠နှိမ်⁠ပေးရမည်။
(ခ) ပင်စည် (၂) ကိုင်း ထားရှိ⁠ခြင်း
အထက်⁠ဖော်⁠ပြပါ ပင်စည်(၃) ကိုင်းထားရှိသည့် အပင်ပုံသွင်း⁠ပြုစုနည်းစနစ်အတိုင်း ⁠ဆောင်ရွက်၍ ဒုတိယပင်စည် (သီးကိုင်း)ရရှိ⁠ပြီးချိန် တွင် ပင်စည်( ၂) ကိုင်းလုံး⁠ပေါ်ရှိ ထွက်⁠ပြူလာသမျှ⁠သော ⁠ဘေးတက်များအားလုံးကို ဖဲ့⁠ချွေပစ်ရန် လိုအပ်ပါသည်။ ကိုင်း⁠ဖြတ်ပုံသွင်းနည်း စနစ်သည် သီး⁠နှံ⁠စျေး⁠နှုန်း ⁠အေးချိန် ကျချိန်များတွင် သီးထွက်⁠နောက်ကျထွက်⁠စေရန် အချိန်ဆွဲ စိုက်ပျိုးနည်းစနစ်⁠ဖြစ်ပါသည်။
(ဂ) ပင်စည်ထီးထီးထားရှိ⁠ခြင်း
ခရမ်းချဉ်ပျိုးပင်များအား စိုက်ကွက်ထဲ့သို့ ⁠ရွေ့⁠ေ⁠ပြာင်းစိုက်ပျိး⁠ပြီး အပင်လှန်ချိန်တွင် စတင်၍ မူလပင်စည်(Main Stem) မှ ထွက်⁠ပြူလာ ⁠သော ⁠ဘေးတကများအားလုံး ဖဲ့⁠ချွှေပစ်၍ ပင်စည်သီးကိုင်းတစ်ခုတည်းထားရှိ စိုက်ပျိုး⁠သောစနစ်⁠ဖြစ်ပါသည်။ ဤနည်း⁠ဖြင့် ခရမ်းချဉ် ပင်တန်း အကွာအ⁠ဝေးကို (၂-၃) ⁠ပေအထိ စိုက်ပျို⁠နိုင်သည့်အတွက် တစ်ဧကတွင် မူလပင်စည်မှ ထွက်လာ⁠သော ပန်းခိုင်များကို သီးလာမည့် ခရမ်းချဉ်သီး အရွယ်အစား⁠ကြီးမား⁠ခြင်း၊ အ⁠ရောင်အ⁠သွေး ပိုမိုစို⁠ေ⁠ပြ⁠တောက်ပ⁠ခြင်း စသည့် အကျိုးများစွာ ရရှိ⁠နိုင်ပါသည်။
⁠ရေသွင်းနည်း
စိုက်⁠ဘောင်⁠ဖြင့် စိုက်ပျိုးပါက ⁠ရေ⁠လောင်းစနစ်၊ ⁠ရေ⁠ဖြန်းစနစ်(Sprinkler)၊ အစက်ချစနစ်(Drip irrigation) တို့ကို ⁠ဆောင်ရွက်⁠ခြင်း⁠ဖြင့် အပင်⁠ဖြစ်ထွန်းမှု ပိုမို⁠ကောင်းမွန်ပါသည်။
⁠ေ⁠မြာင်း⁠ဖြင့် ⁠ရေ⁠ပေးသွင်း စိုက်ပျိုးမည်ဆိုပါက ခရမ်းချဉ်ပင်များ ⁠ရွေ့⁠ေ⁠ပြာင်းစိုက်ပျိုး⁠ခြင်းမ⁠ပြုမီ ⁠ရေသွင်း ⁠ေ⁠မြာင်းမ ⁠နှင့် ⁠ေ⁠မြာင်းလက်တံများ လိုအပ်သလို ⁠ကြိုတင်⁠ပြု⁠ပြင်ထားရပါမည်။
မိုးရာသီ စိုက်ပျိုးပါက ⁠ဘောင်⁠ဖော်စိုက်ပျိုးရန်⁠နှင့် ⁠ရေထုတ်⁠ေ⁠မြာင်းများ ⁠ကောင်စွာ⁠ြ့ပုလုပ်ထား⁠ပြီး၊ အ⁠ေ⁠ခြအ⁠နေ⁠ပေးပါက ပလပ်စတစ်စ⁠ဖြင့် ဖုံးအုပ်စိုက်ပျိုးရန် လိုအပ်ပါသည်။
ပိုးမွှာ⁠ရောဂါကာကွယ်⁠ခြင်း
ခရမ်းချဉ်ပျိုးခင်းတွင် အပင်⁠ပေါက်⁠ပြီး (၁၅) ရက်သားတစ်⁠ကြိမ် မ⁠ရွေ့⁠ေ⁠ပြာင်းမီ (၂) ရက်ခန့်အလိုတွင် တစ်⁠ကြိမ် ပင်လုံး⁠ပြန့် သတ္တိရှိသည့် (Systemic Action) ပိုးသတ်⁠ဆေးများ⁠ဖြင့် ပက်ဖျန်းကာကွယ်⁠ပေးရန် လိုအပ်ပါသည်။ ၎င်းအချိန်တွင် မှိုသတ်⁠ဆေးများ⁠ဖြစ်သည့် Deconil, Topsim (၂၀၀ ဂရမ်/⁠ရေ (၄) လီတာ) ⁠နှုန်းကို ပိုးသတ်⁠ဆေး⁠နှင့် အတူ⁠ရောစပ်ပက်ဖျန်း⁠နိုင်ပါသည်။ ပျိုးခင်းတွင် ခါးရိ⁠ရောဂါ (Damping Off) ကျ ⁠ရောက်တတ်သ⁠ဖြင့် အထက်ပါမှိုသတ်⁠ဆေးများ⁠ဖြင့် ပက်ဖျန်းကာကွယ်⁠နိုင်ပါသည်။
စိုက်ခင်းတွင် အဓိကကျ⁠ရောက်⁠သောပိုးများမှာ (Thrip) ⁠လှေပိုး White fly ⁠နှင့် သီးလုံး⁠ဖောက်ပိုးများ ကျ⁠ရောက်တတ်ပါသည်။ ဒီစစ်ပိုးသတ်⁠ဆေး⁠ဖြင့် ကာကွယ်⁠နိုင်ပါသည်။ အဓိက ကျ⁠ရောက်သည့် ⁠ရောဂါမှာ ⁠လောင်မည်း⁠ရောဂါ (Late Blight) ⁠နှင့် (Early) တို့⁠ဖြစ်⁠ပြီး Ridomil, Mangozeb တို့⁠ဖြင့် ကာကွယ်⁠နှိမ်⁠နှင်း⁠နိုင်ပါသည်။
ရိတ်သိမ်း⁠ခြင်း
ခရမ်းချဉ်သီးအတွက် အသီးတင်ချိန်မှ ရင်မှည့်ချိန်အထိ သင့်⁠တော်မည့်အဆင့်တွင် ခူးဆွတ်ရန် လိုအပ်ပါသည်။ ခရမ်းချဉ်သီးအစိမ်း⁠ရောင် မှ အစိမ်း⁠ဖျော့ ထိုမှတဆင့် အ⁠ဖြူ⁠ရောင်များလာချိန်တွင် ခူးဆွတ်ပါက အ⁠ဝေး⁠စျေးကွက်သို့ တင်ပို့နိုင်⁠ပြီး၊ လမ်းခရီးတွင် အပျက်အစီး အဆုံးအရှုံး သက်သာမည် ⁠ဖြစ်ပါသည်။ ⁠ဒေသဝန်းကျင်⁠စျေးတွင် စာပို့⁠ဆောင်⁠ရောင်းချမည်ဆိုပါက ဝမ်း⁠ပြင်အဆင့် အဝါ⁠ရောင်⁠ေ⁠ပြာင်းစ အသီးများကို ဆွတ်ခူး⁠ရောင်းချ⁠နိုင်ပါသည်။ မျိုး⁠စေ့ထုတ်ရန်အတွက်မူ အပင်⁠ပေါ်တွင် ⁠ကောင်းစွာရင့်မှည့်သည်အထိ ထားရန် လိုအပ်ပါ သည်။ စနစ်တကျစိုက်ပျိုးပါက ကုန်း⁠ေ⁠မြတွင် အထွက်⁠နှုန်း (၅၀၀၀-၈၀၀၀) ပိဿာ/တစ်ဧက ထွက်⁠နိုင်⁠ပြီး အင်း⁠လေ⁠ဒေသတွင် တစ်ဧက လျှင် ပိဿာချိန်(၁၀၀၀၀) ထွက်ရှိ⁠နိုင်ပါသည်။
စိုက်ပျိုးရေးနည်းပညာ
#Pissaya_Myanmar
Credit – ဟင်းသီးဟင်းရွက်စိုက်ပျိုးနည်း
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx      zawgyi  font   xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx


Image may contain: plant and outdoor
=================
မူရင္း⁠ေဒသ
⁠ေအာင္အ⁠ေမရိကတိုက္၊ ပီရူး⁠ႏိုင္ငံ
အမ်ိဳးအစား
ခရမ္းခ်ဥ္ကို အရိုင္းမ်ိဳး၊ မီးဖို⁠ေခ်ာင္သံုး Table type , Cherry type ⁠ႏွင့္ processing type ဟူ၍ ခြဲ⁠ျခားစိုက္ပ်ိဳး⁠ေလ့ရွိပါသည္။ အရိုင္းမ်ိဳးမွာ အခ်ဥ္ဓာတ္ပါ၀င္မႈ ⁠ျမင့္မား⁠ၿပီး အသီးအရြယ္အစား⁠ေသး⁠ျခင္း၊ အခြံပါး⁠ျခင္း⁠ႏွင့္ အ⁠ေစ့ပါ၀င္မႈမ်ား⁠ျပား⁠ျခင္း ရာသီဥတုဒဏ္( အပူခ်ိန္⁠ျမင့္မားမႈ) ကို ပိုမိုခံ⁠ႏိုင္ရည္ရွိ⁠ျခင္း ⁠ေရာဂါဒဏ္ခံ⁠ႏိုင္မႈရွိ⁠ျခင္း⁠ေ⁠ၾကာင့္ မ်ိဳးစပ္⁠ျခင္းလုပ္ငန္းတြင္ မ်ားစြာအသံုး၀င္ပါသည္။
မီဖိုး⁠ေခ်ာင္သံုး⁠ႏွင့္ Table Type ခရမ္းခ်ဥ္သီးမ်ားမွာ အလံုးအရြယ္အစားအသင့္အတင့္မွ ⁠ႀကီးမား⁠ၿပီး အ⁠ေစ့ပါ၀င္မႈ နည္းပါးသည္။ အနည္းငယ္⁠ေအး⁠ေသာ ⁠ေဒသမ်ားတြင္ ပို၍ စိုက္ပ်ိဳး⁠ျဖစ္ထြန္းမႈ အား⁠ေကာင္းပါသည္။
Cherry tomato ခရမး္ခ်ဥ္သီးတြင္ အခ်ိဳဓါတ္ပါ၀င္မႈ ⁠ျမင့္မားပါသည္။ စက္ရံုးသံုးခရမ္းခ်ဥ္သီးမ်ိဳးမွာ အခြံထူ အ⁠ႏွစ္မ်ား⁠ၿပီး အသီးရင့္မွည့္ခ်ိန္ ညီညာမႈရွီသည့္အတြက္ စက္⁠ျဖင့္ အလြယ္တကူရိတ္သိမ္း⁠ႏိုင္ပါသည္။
အပင္ပံုသ႑န္
(က) တိုင္⁠ေထာင္မ်ိဳး(Indeterminate)
အပင္⁠ႀကီးထြားပံုမွာ အဖ်ားတြင္ အညြန္႔⁠ႏွင့္ အဆံုးသတ္⁠ေလ့ရွိသည္။ ပန္းခိုင္တစ္ခု⁠ႏွင့္ တစ္ခု⁠ၾကားတြင္ အဆစ္(၂) ဆစ္မွ အထက္ရွိသည္။ ⁠ျပဳစု⁠ေစာင့္⁠ေရွာက္မႈ⁠ေကာင္းပါက တစ္⁠ႏွစ္ခံ⁠ျပင္အ⁠ျဖစ္ စိုက္ပ်ိဳး⁠ႏိုင္ပါသည္။ စိုက္ပ်ိဳးရာတြင္ တိုင္⁠ေထာင္၊ တန္းပစ္၊ ⁠ႀကိဳးခ်ည္၊ အတက္ဖဲ့⁠ျခင္း လုပ္ငန္းမ်ား မွန္မွန္⁠ေဆာင္ရြက္ရန္ လိုအပ္ပါသည္။
(ခ) တိုင္လြတ္မ်ိဳး( Determinate)
အပင္⁠ႀကီးထြားပံုမွာ အဖ်ားတြင္ ပန္းခိုင္⁠ႏွင့္ အ⁠ျမဲတမ္း အဆံုးသတ္⁠ေလ့ရွိသည္။ ပန္းခိုင္တစ္ခု⁠ႏွင့္တစ္ခု⁠ၾကားတြင္ အဆစ္(၃) ဆစ္သာ ရွိသည္။ စက္ရံုသံုးခရမ္းခ်ဥ္သီးအားလံုး ဤအုပ္စု⁠ေအာက္တြင္ပါ၀င္⁠ၿပီး မိုးလြတ္ကင္း⁠ေသာ ⁠ေဆာင္း⁠ႏွင့္ ⁠ေ⁠ႏြဥတုတြင္ စိုက္ပ်ိဳးသည္။
စိုက္ပ်ိဳးသည့္⁠ေဒသ
အပူပိုင္း⁠ေဒသ⁠ႏွင့္ သမ⁠ေ⁠ႏြးပိုင္း⁠ေဒသတြင္ ⁠ေကာင္းမြန္စြာ စိုက္ပ်ိဳး⁠ျဖစ္ထြန္းသည္။ ⁠ျမန္မာ⁠ႏိုင္ငံအ⁠ေန⁠ျဖင့္ မ⁠ႏၱ⁠ေလးတိုင္း၊ စစ္ကိုင္းတိုင္း⁠ႏွင့္ ရွမ္း⁠ျပည္နယ္တို႔တြင္ အမ်ားဆံုး စိုက္ပ်ိဳး⁠ၾကပါသည္။ သမ⁠ေ⁠ႏြးပိုင္းရာသီဥတုရွိသည္႔ ရွမ္း⁠ျပည္နယ္တြင္ တစ္⁠ႏွစ္ပတ္လံုးစိုက္ပ်ိဳး⁠ႏိုင္သည္။
⁠ေ⁠ျမ⁠ႏွင့္ ရာသီဥတု
⁠ေ⁠ႏြး⁠ေသာရာသီဥတုကို ⁠ႀကိဳက္⁠ႏွစ္သက္သည္။ နံနက္ပိုင္းအပူခ်ိန္ (၁၅) ဒီဂရီစင္တီဂရိတ္တြင္ ပန္းပြင့္မႈမွာ အ⁠ေကာင္းဆံုး⁠ျဖစ္သည္။ ညဘက္တြင္ အလြန္⁠ေ⁠ျခာက္⁠ေသြ႔ပူ⁠ျပင္း⁠ၿပီး အပူခ်ိန္ (၁၃) ဒီဂရီစင္တီဂရိတ္ထက္ နိမ့္က်လွ်င္လည္း⁠ေကာင္း၊ (၃၂) ဒီဂရီစင္တီဂရိတ္ထက္ ⁠ျမင့္လွ်င္လည္း⁠ေကာင္း၊ ခရမ္းခ်ဥ္အပြင့္မ်ား မ်ိဳးမ⁠ေအာင္အသီးမတင္⁠ျဖစ္ရမည္။ ပူလြန္း⁠ျခင္း၊ ⁠ေအးလြန္း⁠ျခင္းစသည့္ လြန္ကဲ⁠ေသာ ရာသီဥတုအ⁠ေ⁠ျခအ⁠ေနမ်ိဳးတြင္ အပင္ကို ⁠ေသ⁠ေစ⁠ႏိုင္သည္။ ပွ်မ္းမွ်အပူခ်ိန္ (၁၈-၁၅) ဒီဂရီစင္တီဂရိတ္ရရွိလွ်င္ အပင္⁠ျဖစ္ထြန္းမႈ အ⁠ေကာင္းဆံုး ⁠ျဖစ္ပါသည္။
ခရမ္းခ်ဥ္ကို ⁠ေ⁠ျမအမ်ိဳးအစားမ်ားစြာတြင္ စိုက္ပ်ိဳး⁠ျဖစ္ထြန္း⁠ႏိုင္သည္။ အသင့္⁠ေတာ္ဆံုးမွာ ⁠ႏုန္း⁠ေ⁠ျမ ⁠ႏွင့္ ⁠ႏုန္းစနယ္⁠ေ⁠ျမ ⁠ျဖစ္ပါသည္။ ⁠ေရ၀ပ္ ⁠ေသာ⁠ေ⁠ျမကို လံုး၀⁠ေရွာင္က်ဥ္ရမည္။ ⁠ေ⁠ျမအခ်ဥ္အငံဓါတ္ (၅.၅-၇.၀) တြင္ အ⁠ေကာင္းဆံုး⁠ျဖစ္သည္။ ⁠ေ⁠ျမအခ်ဥ္ငံဓါတ္(၅.၅) ထက္ နိမ့္က် ပါက ထံုးထည့္၍ စိုက္ပ်ိဳးရန္ လိုအပ္ပါသည္။
အသီးပံုသ႑န္
Deep globe, Oblate, Rectangular ⁠ႏွင့္ Plum ဟူ၍ ခြဲ⁠ျခား⁠ႏိုင္ပါသည္။ အသီးညွာတြင္ အစိမ္းရစ္ပါ⁠ေသာမ်ိဳး (Green Shoulder) ⁠ႏွင့္ မပါ⁠ေသာမ်ိဳးဟူ၍ ⁠ေပၚလြင္စြာ ခြဲဲ⁠ျခား⁠ေလ့ရွိပါသည္။ အသီးထိပ္တြင္ (Pointed, Semi-pointed, Smooth ⁠ႏွင့္ Sink) ဟူ၍ (၄) မ်ိဳး ခြဲ⁠ျခားထားပါသည္။ အသီး⁠ေရာင္အ⁠ေန⁠ျဖင့္ အနီ၊ ပန္း⁠ေရာင္ ⁠ႏွင့္ အ၀ါ ဟူ၍ အုပ္စု(၃) ခု ခြဲ⁠ျဖားထားပါသည္။
ပ်ိဳး⁠ေထာင္⁠ျခင္း
စနစ္တက်⁠ျပဳ⁠ျပင္ထား⁠ေသာ ပ်ိဳး⁠ေဘာင္တြင္ တစ္တန္း⁠ႏွင့္ တစ္တန္း (၂) လက္မ⁠ျခား စိုက္တန္းမ်ား ⁠ေ⁠ျဖာင့္တန္းစြာစြဲ၍ တစ္⁠ေစ့⁠ႏွင့္တစ္⁠ေစ့ လက္မ၀က္⁠ျခားစီ မ်ိဳး⁠ေစ့တန္းခ်ကာ ⁠ေ⁠ျမ⁠ေဆြးမႈန္႔⁠ျဖင့္ ခပ္ပါးပါးဖံုးအုပ္⁠ေပးရန္ လိုသည္။ ⁠ၿပီးလွ်င္ ⁠ေရ၀⁠ေအာင္⁠ေလာင္း⁠ေပး၍ ⁠ေကာက္ရိုး၊ ⁠ျမက္⁠ေ⁠ျခာက္၊ သက္ကယ္(သို႔မဟုတ္) စပါးခြံ⁠ျဖင့္ ခပ္ပါးပါးဖံုးအုပ္⁠ေပးရန္ လိုသည္။ ခရမ္းခ်ဥ္ပ်ိဳး⁠ေဘာင္တြင္ ⁠ေရာစပ္ရမည့္ ⁠ေ⁠ျမအခ်ိဳး⁠ႏႈန္း မွာ လယ္⁠ေ⁠ျမ⁠ႏွစ္ဆ ⁠ေ⁠ျမ⁠ေဆြးတစ္ဆ⁠ႏႈန္း ⁠ျဖစ္ပါသည္။ ⁠ေရ⁠ေလာင္း⁠ျခင္းကို နံနက္ပိုင္းတြင္သာ ⁠ေဆာင္ရြက္၍ ပိုးမႊား⁠ေရာဂါအ⁠ေ⁠ျခအ⁠ေနကို စဥ္ဆက္မ⁠ျပတ္ ⁠ၾကည့္ရႈစစ္⁠ေဆး⁠ေပးရန္ လိုသည္။
ရာသီလြန္အခါမဲ့ (Off-season) စိုက္ပ်ိဳးမည္ဆိုပါက ခရမ္းခ်ဥ္မ်ိဳး⁠ေစ့မ်ားကို( ၂.၅’×၁×၅’) အရြယ္ ပ်ိဳး⁠ေသတၱာမ်ားတြင္ အသင့္⁠ေရာစပ္⁠ၿပီး ⁠ေ⁠ျမ⁠ေဆြးမ်ားထည့္၍ အထက္⁠ေဖာ္⁠ျပပါ အကြာအ⁠ေ၀းအတိုင္း အတန္းလိုက္တစ္⁠ေစ့⁠ျခင္း စီခ်ကာ ပ်ိဳး⁠ေထာင္ရန္ လိုအပ္ပါသည္။
အပင္⁠ေပါက္⁠ၿပီး (၁၀-၁၅) ရက္သား ရြက္မွန္ (True Leaf) (၂) ရြက္ထြက္ခ်ိန္တြင္ (၄) လက္မ ထိပ္၀အခ်င္းရွိ⁠ေသာ ပလတ္စတစ္အိတ္ သို႔မဟုတ္ ပ်ိဳးခြက္မ်ားတြင္ ⁠ေရြ႕⁠ေ⁠ျပာင္းစိုက္ပ်ိဳးရန္ လိုအပ္ပါသည္။ အဆိုပါ ပ်ိဳးခြက္အတြင္းရက္ (၂၀-၂၅) ရက္ထားရွိကာ ထာ၀ရစိုက္ခင္း သို႔ ⁠ေရြ႕⁠ေ⁠ျပာင္းစိုက္ပ်ိဳး⁠ႏိုင္ပါသည္။
ပ်ိဳး⁠ေဘာင္⁠ျဖင့္ ပ်ိဳး⁠ေထာင္ထားပါက ပ်ိဳး⁠ေလာင္⁠ေပၚတြင္ (၄×၂) ⁠ေပ အကြာထား၍ ပ်ိဳး⁠ေထာင္⁠ၿပီး ပ်ိဳးသက္ (၃၀-၃၅) ရက္သားတြင္ အစိုဓါတ္ လံု⁠ေလာက္⁠ေသာ စိုက္ခင္းအတြင္းသို႔ မြန္းလြဲည⁠ေနပိုင္းည⁠ေနခင္းမ်ားတြင္ ⁠ေရြ႔⁠ေ⁠ျပာင္းစိုက္ပ်ိဳး⁠ႏိုင္ပါသည္။
မ်ိဳး⁠ေစ့⁠ႏႈန္း
တစ္ဧကမ်ိဳး⁠ေစ့ (၁၀၀) ဂရမ္⁠ႏႈန္း၊ အပင္ (၈၀၀၀ မွ ၁၀၀၀၀) အထိ၀င္ဆန္႔⁠ေအာင္ စိုက္ပ်ိဳးရမည္။
⁠ေ⁠ျမ⁠ၾသဇာ⁠ႏႈန္းထား
⁠ႏြား⁠ေခ်း၊ ⁠ေ⁠ျမ⁠ေဆြး – ၈-၁၀ တန္
ယူရီးယား (၅၀) ကီလို – ၂ အိတ္
တီစူပါ (၅၀) ကီလို – ၂ အိတ္
ပိုတက္ရွိ (၅၀) ကီလို – ၃ အိတ္
⁠ႏြား⁠ေခ်း၊ တီစူပါ⁠ႏွင့္ ပိုတက္ရွိတစ္၀က္တို႔ကို ⁠ေ⁠ျမ⁠ျပဳ⁠ျပင္ခ်ိန္တြင္ ထည့္သြင္း၍ က်န္⁠ေ⁠ျမ⁠ၾသဇာမ်ားကို အပင္လွန္ခ်ိန္၊ ပန္းစတင္ပြင့္ခ်ိန္၊ ပထမပန္းခိုင္အသီးတင္ခ်ိန္၊ ပထမအ⁠ႀကိမ္ အသီးခူးဆြတ္ခ်ိန္⁠ႏွင့္ ဒုတိယအ⁠ႀကိမ္ အသီးဆြတ္ခ်ိန္တြင္ ထပ္မံထည့္သြင္းရန္ လိုအပ္ပါ သည္။
⁠ေ⁠ျမ⁠ျပဳ⁠ျပင္နည္း
⁠ေ⁠ျမအ⁠ေ⁠ျခအ⁠ေန⁠ေပၚမူတည္၍ ထယ္ (၂) စပ္မွ (၄) စပ္ထို⁠ၿပီး ထြန္⁠ေရးညက္သည္အထိ (၁၆)သြား ထြန္၀င္⁠ေပးရန္လိုအပ္ပါသည္။ ခရမ္းခ်ဥ္အ⁠ျမစ္သည္ တည့္မတ္စြာ ⁠ေ⁠ျမအနက္ (၃) ⁠ေပခန္႔အထိ ဆင္း⁠ႏိုင္သည့္အတြက္ ထယ္⁠ေရးနက္ရန္လိုအပ္သည္။ မိုးမ်ား⁠ေဒသတြင္ ⁠ေရမ၀ပ္⁠ေစရန္ ⁠ေရ⁠ႏႈတ္⁠ေ⁠ျမာင္းလုပ္⁠ေပးရသည္။ ထြန္⁠ေရးညက္လွ်င္ ⁠ၾကမ္းတံုးရိုက္၍ တစ္တန္း⁠ႏွင့္တစ္တန္း (၃) ⁠ေပ တစ္ပင္⁠ႏွင့္တစ္⁠ေပ (၂) ⁠ေပ⁠ျခား စိုက္ပ်ိဳးရပါမည္။
စိုက္ပ်ိဳးနည္း
ပ်ိဳးသက္ (၃၀ မွ ၃၅) ရက္သား (သို႔မဟုတ္) ပ်ိဳးပင္ရြက္မွန္အဆင့္ (၆-၈) ရြက္တြင္ စိုက္ခင္းသို႔ ⁠ေရြ႕⁠ေ⁠ျပာင္းစိုက္ပ်ိဳးသည္။ မြန္းလြဲပိုင္း ⁠ေနပူရွိန္စတင္က်ဆင္းခ်ိန္တြင္ ⁠ႀကိဳတင္⁠ေရ⁠ေလာင္းထား⁠ေသာ ပ်ိဳးခင္းမွ ပ်ိဳးပင္က⁠ေလးမ်ားကို လက္ထိုးတူရႊင္း⁠ျဖင့္ အ⁠ျမစ္မထိခိုက္⁠ေစရန္ တူးယူ⁠ၿပီး အ⁠ျမစ္ကို ⁠ေ⁠ျပာင္စင္⁠ေအာင္ ⁠ေရ⁠ေဆးရမည္။ မစိုက္ပ်ိဳး⁠ေသး⁠ေသာ ပ်ိဳးပင္ငယ္မ်ားကို အရိပ္⁠ေအာက္တြင္ အ⁠ျမစ္⁠ေရ⁠ႏွစ္ကာ ထားရွိ ရန္လိုပါသည္။
အပင္⁠ျပဳစုနည္း
⁠ေရြ႕⁠ေ⁠ျပာင္းစိုက္ပ်ိဳး⁠ၿပီး (၁၅) ရက္ခန္႔အ⁠ၾကာ အပင္လွန္ခ်ိန္တြင္ ပထမအ⁠ႀကိမ္ ခါးဆြ⁠ေ⁠ျမ⁠ေတာင္⁠ေ⁠ျမာက္⁠ေပး၍ ⁠ေ⁠ျမ⁠ၾသဇာ⁠ေကၽြးရန္ လိုအပ္ပါ သည္။ ယင္းအခ်ိန္တြင္ မိမိစိုက္ပ်ိဳး⁠ေသာ မ်ိဳးအ⁠ေပၚမူတည္၍ တိုင္⁠ေထာင္မ်ိဳးဆိုပါက လိုအပ္⁠ေသာ အတက္ဖဲ့⁠ေပး⁠ျခင္း၊ တိုင္⁠ေတာင္တန္းပစ္၊ ⁠ႀကိဳးခ်ည္⁠ေပး⁠ျခင္း⁠ျပဳလုပ္ရမည္။
ခရမ္းခ်ဥ္အတက္ဖဲ့နည္းမွာ ပထမဆံုးထြက္ရွိလာ⁠ေသာ ပန္းခိုင္⁠ေအာက္ရွိ အရြက္⁠ၾကားမွ ⁠ျပဴထြက္လာ⁠ေသာ ⁠ေဘးတက္အား သီးကိုင္း အ⁠ျဖစ္ ⁠ေမြး⁠ျမဴခ်န္လွပ္ကာ က်န္⁠ေအာက္ဖက္ရွိ ⁠ေဘးတက္အားလံုးကို ဖဲ့⁠ေခၽြ⁠ေပးရန္ လိုအပ္ပါသည္။
စိုက္ပ်ိဳးထားရွိ⁠ေသာ ခရမ္းခ်ဥ္ပင္အား၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ⁠ေစ်းကြက္အ⁠ေ⁠ျခအ⁠ေနအရလည္း⁠ေကာင္း၊ မ်ိဳး⁠ေစ့ထုတ္လုပ္ရန္ ရည္ရြယ္ထားရွိမႈအရ လည္း⁠ေကာင္း၊ အပင္ပံုသြင္း⁠ျပဳစုနည္းကို ( ၃) မ်ိဳး ခြဲ⁠ျခား⁠ေဆာင္ရြက္⁠ႏိုင္သည္။
(က) ပင္စည္(၃) ကိုင္းထားရွိ⁠ျခင္း
တစ္ပင္⁠ႏွင့္တစ္ပင္ (၂) ⁠ေပ⁠ျခား စုိက္ပ်ိဳးလွ်င္ သင့္⁠ေတာ္ပါသည္။ အပင္လွန္⁠ၿပီး (၁၅) ရက္သားတြင္ မူလပင္စည္မွ ထြက္⁠ေသာ ပန္းခိုင္ ⁠ေအာက္မွကပ္လ်က္⁠ေဘးတက္အား ဒုတိယပင္စည္(သီးကိုင္း)အ⁠ျဖစ္ ⁠ေမြး⁠ျမဴရပါမည္။ ၎⁠ေအာက္ရွိ ⁠ေဘးတက္မ်ားအားလံုး ဖဲ့⁠ေခၽြပစ္ ရပါမည္။ ပထမပင္စည္မွ ဖူးပြင့္လာ⁠ေသာ ဒုတိယပန္းခိုင္⁠ေအာက္ရွိ အရြက္⁠ၾကားမွ ထြက္လာ⁠ေသာ ⁠ေဘးတက္မွ ဒုတိယပင္စည္ (သီးကိုင္း) မွ ထြက္⁠ေသာ ပထမပန္းခိုင္⁠ေအာက္မွ ကပ္လ်က္တည္ရွိသည့္ အရြက္⁠ၾကားမွ ထြက္လာ⁠ေသာ⁠ေဘးတက္(၂) ခုအား သန္စြမ္း ⁠ႀကီးထြားမႈ ⁠ႏိႈင္းယွဥ္⁠ေလ့လာကာ ပိုမိုသန္စြမ္းသည့္ ⁠ေဘးတက္ကို တတိယပင္စည္( သီးကိုင္း) အ⁠ျဖစ္ ဆက္လက္ ⁠ေမြး⁠ျမဴခ်န္လွပ္ထား ရွိရပါမည္။
ပင္စည္(၃) ကိုင္း⁠ေပၚတြင္ ထြက္ရွိလာ⁠ေသာ ⁠ေဘးတက္မွန္သမွ် အားလံုး⁠ေခၽြပစ္⁠ျခင္းကို ပံုမန္⁠ေဆာင္ရြက္⁠ေပးရန္ လိုပါသည္။ ပင္စည္ ( သီးကိုင္း) တစ္ခုစီ⁠ေပၚတြင္ ပန္းခိုင္(၄-၅) ခိုင္စီ ထြက္ရွိ⁠ၿပီးပါက အဆိုပါ သီကိုင္း (၃) ခု စလံုးအား ⁠ေခါင္ညြန္႔⁠ႏွိမ္⁠ေပးရမည္။
(ခ) ပင္စည္ (၂) ကိုင္း ထားရွိ⁠ျခင္း
အထက္⁠ေဖာ္⁠ျပပါ ပင္စည္(၃) ကိုင္းထားရွိသည့္ အပင္ပံုသြင္း⁠ျပဳစုနည္းစနစ္အတိုင္း ⁠ေဆာင္ရြက္၍ ဒုတိယပင္စည္ (သီးကိုင္း)ရရွိ⁠ၿပီးခ်ိန္ တြင္ ပင္စည္( ၂) ကိုင္းလံုး⁠ေပၚရွိ ထြက္⁠ျပဴလာသမွ်⁠ေသာ ⁠ေဘးတက္မ်ားအားလံုးကို ဖဲ႔⁠ေခၽြပစ္ရန္ လိုအပ္ပါသည္။ ကိုင္း⁠ျဖတ္ပံုသြင္းနည္း စနစ္သည္ သီး⁠ႏွံ⁠ေစ်း⁠ႏႈန္း ⁠ေအးခ်ိန္ က်ခ်ိန္မ်ားတြင္ သီးထြက္⁠ေနာက္က်ထြက္⁠ေစရန္ အခ်ိန္ဆြဲ စိုက္ပ်ိဳးနည္းစနစ္⁠ျဖစ္ပါသည္။
(ဂ) ပင္စည္ထီးထီးထားရွိ⁠ျခင္း
ခရမ္းခ်ဥ္ပ်ိဳးပင္မ်ားအား စိုက္ကြက္ထဲ့သို႔ ⁠ေရြ႕⁠ေ⁠ျပာင္းစိုက္ပ်ိး⁠ၿပီး အပင္လွန္ခ်ိန္တြင္ စတင္၍ မူလပင္စည္(Main Stem) မွ ထြက္⁠ျပဴလာ ⁠ေသာ ⁠ေဘးတကမ်ားအားလံုး ဖဲ႔⁠ေခၽႊပစ္၍ ပင္စည္သီးကုိင္းတစ္ခုတည္းထားရွိ စိုက္ပ်ိဳး⁠ေသာစနစ္⁠ျဖစ္ပါသည္။ ဤနည္း⁠ျဖင့္ ခရမ္းခ်ဥ္ ပင္တန္း အကြာအ⁠ေ၀းကို (၂-၃) ⁠ေပအထိ စိုက္ပ်ိဳ⁠ႏိုင္သည္႔အတြက္ တစ္ဧကတြင္ မူလပင္စည္မွ ထြက္လာ⁠ေသာ ပန္းခိုင္မ်ားကို သီးလာမည့္ ခရမ္းခ်ဥ္သီး အရြယ္အစား⁠ႀကီးမား⁠ျခင္း၊ အ⁠ေရာင္အ⁠ေသြး ပိုမိုစို⁠ေ⁠ျပ⁠ေတာက္ပ⁠ျခင္း စသည့္ အက်ိဳးမ်ားစြာ ရရွိ⁠ႏိုင္ပါသည္။
⁠ေရသြင္းနည္း
စိုက္⁠ေဘာင္⁠ျဖင့္ စိုက္ပ်ိဳးပါက ⁠ေရ⁠ေလာင္းစနစ္၊ ⁠ေရ⁠ျဖန္းစနစ္(Sprinkler)၊ အစက္ခ်စနစ္(Drip irrigation) တို႔ကို ⁠ေဆာင္ရြက္⁠ျခင္း⁠ျဖင့္ အပင္⁠ျဖစ္ထြန္းမႈ ပိုမို⁠ေကာင္းမြန္ပါသည္။
⁠ေ⁠ျမာင္း⁠ျဖင့္ ⁠ေရ⁠ေပးသြင္း စိုက္ပ်ိဳးမည္ဆိုပါက ခရမ္းခ်ဥ္ပင္မ်ား ⁠ေရြ႕⁠ေ⁠ျပာင္းစိုက္ပ်ိဳး⁠ျခင္းမ⁠ျပဳမီ ⁠ေရသြင္း ⁠ေ⁠ျမာင္းမ ⁠ႏွင့္ ⁠ေ⁠ျမာင္းလက္တံမ်ား လိုအပ္သလို ⁠ႀကိဳတင္⁠ျပဳ⁠ျပင္ထားရပါမည္
မိုးရာသီ စိုက္ပ်ိဳးပါက ⁠ေဘာင္⁠ေဖာ္စိုက္ပ်ိဳးရန္⁠ႏွင့္ ⁠ေရထုတ္⁠ေ⁠ျမာင္းမ်ား ⁠ေကာင္စြာ⁠ျ႔ပဳလုပ္ထား⁠ၿပီး၊ အ⁠ေ⁠ျခအ⁠ေန⁠ေပးပါက ပလပ္စတစ္စ⁠ျဖင့္ ဖံုးအုပ္စုိက္ပ်ိဳးရန္ လိုအပ္ပါသည္။
ပိုးမႊာ⁠ေရာဂါကာကြယ္⁠ျခင္း
ခရမ္းခ်ဥ္ပ်ိဳးခင္းတြင္ အပင္⁠ေပါက္⁠ၿပီး (၁၅) ရက္သားတစ္⁠ႀကိမ္ မ⁠ေရြ႕⁠ေ⁠ျပာင္းမီ (၂) ရက္ခန္႔အလိုတြင္ တစ္⁠ႀကိမ္ ပင္လံုး⁠ျပန္႕ သတၱိရွိသည့္ (Systemic Action) ပိုးသတ္⁠ေဆးမ်ား⁠ျဖင့္ ပက္ဖ်န္းကာကြယ္⁠ေပးရန္ လိုအပ္ပါသည္။ ၎အခ်ိန္တြင္ မႈိသတ္⁠ေဆးမ်ား⁠ျဖစ္သည့္ Deconil, Topsim (၂၀၀ ဂရမ္/⁠ေရ (၄) လီတာ) ⁠ႏႈန္းကို ပိုးသတ္⁠ေဆး⁠ႏွင့္ အတူ⁠ေရာစပ္ပက္ဖ်န္း⁠ႏိုင္ပါသည္။ ပ်ိဳးခင္းတြင္ ခါးရိ⁠ေရာဂါ (Damping Off) က် ⁠ေရာက္တတ္သ⁠ျဖင့္ အထက္ပါမႈိသတ္⁠ေဆးမ်ား⁠ျဖင့္ ပက္ဖ်န္းကာကြယ္⁠ႏိုင္ပါသည္။
စိုက္ခင္းတြင္ အဓိကက်⁠ေရာက္⁠ေသာပိုးမ်ားမွာ (Thrip) ⁠ေလွပိုး White fly ⁠ႏွင့္ သီးလံုး⁠ေဖာက္ပိုးမ်ား က်⁠ေရာက္တတ္ပါသည္။ ဒီစစ္ပိုးသတ္⁠ေဆး⁠ျဖင့္ ကာကြယ္⁠ႏိုင္ပါသည္။ အဓိက က်⁠ေရာက္သည့္ ⁠ေရာဂါမွာ ⁠ေလာင္မည္း⁠ေရာဂါ (Late Blight) ⁠ႏွင့္ (Early) တို႔⁠ျဖစ္⁠ၿပီး Ridomil, Mangozeb တို႔⁠ျဖင့္ ကာကြယ္⁠ႏွိမ္⁠ႏွင္း⁠ႏိုင္ပါသည္။
ရိတ္သိမ္း⁠ျခင္း
ခရမ္းခ်ဥ္သီးအတြက္ အသီးတင္ခ်ိန္မွ ရင္မွည္႔ခ်ိန္အထိ သင့္⁠ေတာ္မည့္အဆင့္တြင္ ခူးဆြတ္ရန္ လိုအပ္ပါသည္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးအစိမ္း⁠ေရာင္ မွ အစိမ္း⁠ေဖ်ာ့ ထိုမွတဆင့္ အ⁠ျဖဴ⁠ေရာင္မ်ားလာခ်ိန္တြင္ ခူးဆြတ္ပါက အ⁠ေ၀း⁠ေစ်းကြက္သို႔ တင္ပို႔နိုင္⁠ၿပီး၊ လမ္းခရီးတြင္ အပ်က္အစီး အဆံုးအရံႈး သက္သာမည္ ⁠ျဖစ္ပါသည္။ ⁠ေဒသ၀န္းက်င္⁠ေစ်းတြင္ စာပို႔⁠ေဆာင္⁠ေရာင္းခ်မည္ဆိုပါက ၀မ္း⁠ျပင္အဆင့္ အ၀ါ⁠ေရာင္⁠ေ⁠ျပာင္းစ အသီးမ်ားကို ဆြတ္ခူး⁠ေရာင္းခ်⁠ႏိုင္ပါသည္။ မ်ိဳး⁠ေစ့ထုတ္ရန္အတြက္မူ အပင္⁠ေပၚတြင္ ⁠ေကာင္းစြာရင့္မွည့္သည္အထိ ထားရန္ လိုအပ္ပါ သည္။ စနစ္တက်စိုက္ပ်ိဳးပါက ကုန္း⁠ေ⁠ျမတြင္ အထြက္⁠ႏႈန္း (၅၀၀၀-၈၀၀၀) ပိႆာ/တစ္ဧက ထြက္⁠ႏိုင္⁠ၿပီး အင္း⁠ေလ⁠ေဒသတြင္ တစ္ဧက လွ်င္ ပိႆာခ်ိန္(၁၀၀၀၀) ထြက္ရွိ⁠ႏိုင္ပါသည္။
စိုက္ပ်ိဳးေရးနည္းပညာ
#Pissaya_Myanmar
Credit – ဟင္းသီးဟင္းရြက္စိုက္ပ်ိဳးနည္း
Related image

Comments